22:35 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Τις προηγούμενες ημέρες, η Γερμανία, ισχυρός υπέρμαχος του project, διασφάλισε την επέκταση των κανονισμών της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στους αγωγούς από και προς χώρες - μη μέλη της Ε.Ε., εξέλιξη που επηρεάζει και τον «Nord Stream 2».

Ψήφισμα για τον τερματισμό του project του «Nord Stream 2», αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, το ψήφισμα, το οποίο είναι μη δεσμευτικό, προβλέπει τον περιορισμό της ρωσικής πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και τεχνολογιών, όπως επίσης και τον μη χαρακτηρισμό της Μόσχας ως «στρατηγικού εταίρου» της Ε.Ε. 

Το σχετικό κείμενο, το οποίο εισήχθη από έναν Λετονό ευρωβουλευτή, έλαβε 402 θετικές ψήφους και 163 αρνητικές ψήφους, ενώ 83 ευρωβουλευτές απείχαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρεμλίνο: Εχθρική η συμπεριφορά των ΗΠΑ για τον «Nord Stream 2»

Μεταξύ άλλων, στο επίμαχο έγγραφο τονίζεται ότι ο «Nord Stream 2» θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, αποτελώντας απειλή για την ενεργειακή πολιτική και τα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Ευρώπης.

Παρ' όλα αυτά, η υιοθέτηση επιπλέον οικονομικών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων εις βάρος μεμονωμένων ατόμων, άπτεται των επίσημων αρχών της Ε.Ε.

Η υιοθέτηση του ψηφίσματος έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ των αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση της «ευρωπαϊκής οδηγίας για το αέριο», η οποία προβλέπει την επέκταση των κανόνων της ενιαίας αγοράς σε αγωγούς από και προς χώρες-μη μέλη της Ε.Ε.

Αυτή η τροποποίηση συμπεριλαμβάνει και τον «Nord Stream 2», ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως ταχθεί εναντίον του ρωσικού αγωγού στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο Τραμπ να καλεί τα μέλη της Ε.Ε., και ιδίως τη Γερμανία, να στραφούν στην αγορά αμερικανικού LNG.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο έχει υποστηρίξει το project και έχει απορρίψει τον ισχυρισμό ότι ο «Nord Stream 2» συνιστά απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Μόσχα, ταυτόχρονα, έχει αποδοκιμάσει τις αμερικανικές πιέσεις και έχει κατηγορήσει τον Λευκό Οίκο για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά αερίου της Ε.Ε., διευκρινίζοντας ότι το project είναι αμιγώς οικονομικό.

Σχετικά:

Κρεμλίνο: Εχθρική η συμπεριφορά των ΗΠΑ για τον «Nord Stream 2»
Τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν το Nord Stream 2
WSJ: Η Ουάσινγκτον προετοιμάζει κυρώσεις για τον Nord Stream 2
Πιθανές νέες καθυστερήσεις για τον Nord Stream 2 λόγω Δανίας
Gazprom: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του 1/3 του Nord Stream 2
Tags:
Nord Stream 2, κυρώσει κατά Ρωσίας, αγωγός φυσικού αερίου, ενέργεια, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Λετονία, Γερμανία, Ρωσία, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK