22:50 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Την απαγόρευση των αεροσκαφών τύπου Boeing 737 MAX 8 στον εθνικό εναέριο χώρο του αποφάσισε το Ηνωμένο Βασίλειο στον απόηχο και της αεροπορικής τραγωδίας της Ethiopian Airlines. Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησε η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Η Βρετανία έγινε η τελευταία χώρα που απαγορεύει τα δημοφιλή επιβατικά αεροσκάφη τύπου 737 MAX 8 μετά από τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα σε λιγότερο από πέντε μήνες.

​Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας των Αερομεταφορών θα αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8, μετά την πολύνεκρη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK CAA) η κατάσταση παρακολουθούνταν στενά και η απαγόρευση όλων των 737 MAX γίνεται μέχρι νεοτέρας.

«Καθώς δεν έχουμε προς το παρόν ικανή πληροφόρηση από τα μαύρα κουτιά, λάβαμε ως προληπτικό μέτρο, την απόφαση να σταματήσουμε τις επιβατικές πτήσεις από οποιονδήποτε αερομεταφορέα, την αναχώρηση και την πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει η CAA.

«Παραμένουμε σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (EASA) και τις βιομηχανικές αρχές διεθνώς» προσθέτει.

Σύμφωνα με την CAA, στο Ηνωμένο Βασίλειο ενεργούν συνολικά πέντε 737 MAX αεροσκάφη, ενώ ήταν προγραμματισμένη η έναρξη επιχειρήσεων άλλων έξι.

Η Norwegian Air Shuttle επίσης ανέφερε ότι θα αναστείλει τη χρήση του αεροσκάφους μέχρι νεοτέρας, προσθέτοντας ότι παραμένει σε «στενό διάλογο με τις αρχές αεροπορίας και την Boeing». Η Norwegian Air Shuttle επιχειρεί σήμερα με περίπου 18 737 MAX στο στόλο της.

Η ιρλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανέφερε σε δήλωση ότι θα έκλεινε τον εναέριο χώρο για όλα τα 737 MAX ως «προληπτικό μέτρο» προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν από τις 15:00 CET, με βάση την πράξη 1993 της ΙΑΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο N-TV ότι «μέχρι να αρθούν όλες οι αμφιβολίες, διέταξα να κλείσει ο γερμανικός εναέριος χώρος για τα 737 Max».

Ο γάλλος γενικός διευθυντής πολιτικής αεροπορίας επίσης δήλωσε ότι θα απαγορεύσει το αεροσκάφος από τον εναέριο χώρο της Γαλλίας μετά το δυστύχημα της Ethiopian Airlines, σύμφωνα με το Reuters.

​​Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας (CASA) ανέφερε σε δήλωσή της ότι απαγόρευσε προσωρινά τη δραστηριότητα των Boeing 737 MAX «προς ή από την Αυστραλία» προσθέτοντας ότι συνεργαζόταν με την Fiji Airlines «για να ελαχιστοποιήσει όποια αναστάτωση και με τις ρυθμιστές αρχές σε Φίτζι και Σιγκαπούρη».

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας οι προσωρινοί περιορισμοί ήταν «για το καλό της ασφάλειας».

«Πρόκειται για προσωρινή αναστολή καθώς περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη λειτουργία των Boeing 737 MAX από και προς την Αυστραλία» δήλωσε.

«Η Υπηρεσία λυπάται για κάθε ταλαιπωρία των επιβατών αλλά πιστεύει ότι είναι σημαντικό να βάζει πάντα πρώτη την ασφάλεια».

Η CASA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και η αναστολή θα επανεξεταστεί μόλις προκύψουν πληροφορίες από το Boeing, την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ και τους ερευνητές του δυστυχήματος.

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ομάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ασφάλεια των Boeing 737 MAX 8 στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε.

Προηγήθηκε και η ανακοίνωση της εταιρείας Ethiopian Airlines να αναστείλει τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 ως μέτρο ασφαλείας. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Κίνας απαγόρευσε επίσης στις κινεζικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Η πτήση 302/10 των Ethiopian Airlines συνετρίβη το πρωί της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά από την απογείωση του αεροσκάφους. Και οι 157 επιβαίνοντες που βρίσκονταν στο μοιραίου αεροσκάφος για μόλις 30 λεπτά σκοτώθηκαν.

Άλλες χώρες όπως η Eastar Jet της Νότιας Κορέας, θα καθηλώσει τα Max 8, όπως ανέφερε το AFP. Εταιρεία χαμηλού κόστους της Ινδίας και κινεζικές αεροπορικές επίσης καθηλώνουν τα 737 MAX αεροσκάφη τους.

Tags:
συντριβή αεροσκάφους, αεροπορικό δυστύχημα, αεροσκάφος, Boeing 737 MAX 8, Ethiopian Airlines, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK