Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι

Ο Σαακασβίλι ισχυρίζεται ότι ο Ποροσένκο σχεδίαζε ανταλλαγή της Κριμαίας με ένταξη σε ΝΑΤΟ

© AP Photo / Czarek Sokolowski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σε συνέντευξή που παραχώρησε σε Ουκρανό δημοσιογράφο, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι αποκάλυψε πως το 2014, ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδίαζε την ανταλλαγή της Κριμαίας με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος υπηρετεί πλέον ως κυβερνήτης της Οδησσού στην Ουκρανία, υποστήριξε την Τρίτη ότι ο νυν πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ενημέρωσε το Γεωργιανό πολιτικό πίσω στο 2014, για την πρόθεσή του να «ανταλλάξει» την Κριμαία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Είχα μια συνομιλία με τον Ποροσένκο και μου είπε: «Έχετε σχεδόν συνηθίσει στην ιδέα ότι η Νότια Οσσετία και η Αμπχαζία δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν μέρος της Γεωργίας και πάλι, και θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η Ουκρανία δεν θα έχει ποτέ ξανά την Κριμαία αλλά θα την ανταλλάξουμε με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σαακασβίλι σε συνέντευξή του με τον Ουκρανό δημοσιογράφο Ντμίτρι Γκόρντον.

Εν τω μεταξύ, ο Σαακασβίλι πρόσθεσε ότι η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για την ένταξή της Ουκρανίας στα δύο μπλοκ εξαιτίας του «ότι υφίσταται μια εδαφική διαφορά».

Η Κριμαία επανήλθε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, όταν το 97% των συμμετεχόντων σε περιφερειακό δημοψήφισμα ψήφισαν για την επανένωση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το θέμα της κυριότητας της Κριμαίας «έκλεισε ιστορικά» καθώς οι κάτοικοι της Κριμαίας αποφάσισαν να επανενταχθούν στη Ρωσία σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες.

Tags:
Σαακασβίλι, Πέτρο Ποροσένκο, Κριμαία, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK