21:21 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Άποψη των υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία

Η Συρία επέκρινε γερουσιαστή που θέλει να αναγνωριστούν ως ισραηλινά τα Υψίπεδα του Γκολάν

© Sputnik / Valeriy Melnikov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι θα πιέσει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επίσημα τα Υψίπεδα του Γκολάν, που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Η κυβέρνηση της Συρίας επέκρινε το γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος ανέφερε ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος του Ισραήλ.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια περιήγησής του στην αμφισβητούμενη περιοχή με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

«Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν την αλαζονική νοοτροπία της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι βλέπουν τα περιφερειακά ζητήματα με σιωνιστικά μάτια με τρόπο που εξυπηρετεί τα Ισραηλινά συμφέροντα», ανέφερε ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Γκράχαμ δείχνουν ότι αγνοεί την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά και η Ουάσιγκτον το διεθνές δίκαιο.

«Όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών —ιδίως το ψήφισμα 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 17 Δεκεμβρίου 1981, επιβεβαιώνουν το νομικό καθεστώς του Συριακού Γκολάν ως κατεχόμενο έδαφος και δηλώνει ότι η προσάρτηση του Ισραήλ είναι άκυρη», πρόσθεσε ο ίδιος.

​Τον περασμένο μήνα, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Τομ Κότον, μαζί με τον Μάικ Γκάλχερ, εισήγαγαν ψήφισμα για να «διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο των Υψιπέδων του Γκολάν».

Tags:
Γερουσιαστές, έδαφος, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ΗΠΑ, υψιπέδα του Γκολάν, Ισραήλ, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK