19:41 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκριναν οι βουλευτές της ΕΕ και καλούσε το μπλοκ να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. 370 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 109 κατά, ενώ 143 απείχαν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει επίσημα τις συνομιλίες σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ.

Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΕΕ ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα καλώντας το μπλοκ να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία, την οποία οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ 370 βουλευτές υποστήριξαν την κίνηση, 109 καταψήφισαν και 143 απείχαν.

«Δεν αποδίδουμε καμία αξία σε αυτή τη μονομερή και σε καμία περίπτωση αντικειμενική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο αύξησης των κοινών προσπαθειών μας να επαναφέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», ανέφερε σε δήλωση του το υπουργείο.

Το υπουργείο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μεγάλος αριθμός ψήφων κατά του ψηφίσματος και των αποχών απέδειξε ότι το ψήφισμα στην πραγματικότητα δεν είχε «σταθερή βάση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αναμένουμε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα συσταθεί μετά τις εκλογές του Μαΐου θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ κατά την προσεχή περίοδο, θα λάβει τεκμηριωμένες και αντικειμενικές αποφάσεις και θα προωθήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», ανέφερε το υπουργείο, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσει την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης για να διασφαλίσει «τα υψηλότερα πρότυπα δικαιωμάτων και ελευθεριών» για τον τουρκικό λαό, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, καταδίκασε το ψήφισμα ως «άχρηστο και αναξιόπιστο».

«Αυτό το αναξιόπιστο ψήφισμα δηλώνει δημοσίως ότι το ΕΚ [Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] βρίσκεται τώρα υπό τον ιδεολογικό έλεγχο [της] άκρας δεξιάς», έγραψε ο Τσελίκ στο Twitter.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μια διεθνή οργάνωση που είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1987, αφού υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την πρώτη το 1963. Ωστόσο, η ένταξή της στο μπλοκ έχει τεθεί σε αναμονή με αφορμή την δυσχερή πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα, καθώς και μια σειρά εξωτερικών προβλημάτων.

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία το 2016. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τα αυστηρά μέτρα των τουρκικών αρχών μετά τα γεγονότα που περιελάμβαναν μαζικές φυλακίσεις και απολύσεις στελεχών και αυτό έγινε άλλο ένα εμπόδιο στο ενταξιακές συνομιλίες.

Tags:
ψήφισμα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ομέρ Τσελίκ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK