09:44 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τον Αύγουστο προγραμματίζεται να γίνει δοκιμή πυραύλου κρουζ με εμβέλεια 1.000 χλμ και τον Νοέμβριο βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια 3.000 με 4.000 χλμ. Δεν θα φέρουν πάντως πυρηνικές κεφαλές.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δοκιμάσουν δυο πυραυλικά συστήματα που είναι απαγορευμένα από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF), από την οποία οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν, όπως μετέδωσε το The Hill.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο προγραμματίζεται να δοκιμαστεί ένας νέος πύραυλος κρουζ και περί το Νοέμβριο ένας βαλλιστικός πύραυλος μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως είπαν στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι στον τομέα της Άμυνας που δεν κατονομάζονται.

Υπό τη Συνθήκη INF, απαγορεύονται όλοι οι πύραυλοι με εμβέλεια 500 έως 5.500 χλμ. Ο νέος πύραυλος κρούζ, φέρεται να έχει εμβέλεια 1.000 χλμ ενώ ο βαλλιστικός πύραυλος θα έχει εμβέλεια μεταξύ 3.000 και 4.000 χλμ, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Επισημαίνουν πάντως ότι κανένας από τους δυο πυραύλους δεν θα φέρει πυρηνικές κεφαλές.

Αντίστοιχη δήλωση έγινε από το Πεντάγωνο πρόσφατα, η οποία ανέφερε ότι οι πυραυλικές προσπάθειες θα είναι «συμβατικές μόνο και όχι πυρηνικές».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτν Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη συνθήκη, κατηγορώντας μάλιστα τη Ρωσία ότι την παραβιάζει με τον πύραυλο 9M729.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες αυτές και τονίζει ότι το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, είναι εκείνο που παραβιάζει την Συνθήκη. Μετά την ανακοίνωση Τραμπ για απόσυρση από τη Συνθήκη, η Ρωσία ανέστειλε και τη δική της συμμετοχή στην INF.

Σχετικά:

Σχέδιο νόμου του Κογκρέσου μπλοκάρει τη χρήση κονδυλίων για την παραβίαση της INF
Κρεμλίνο: Η Ρωσία αναστέλλει τη Συνθήκη INF, υπεγράφη το διάταγμα από τον Πούτιν
Γκουτέρες: Η Ευρώπη θα επηρεαστεί περισσότερο από «κατάρρευση» της INF
Tags:
Συνθήκη INF, Πεντάγωνο, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK