Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο

Ο Γκουάιδο ισχυρίζεται ότι είναι «πλάνη» η στήριξη Ρωσίας και Κίνας στον Μαδούρο

© Sputnik / Marco Bello
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αυξάνει την πίεση προς της κυβερνήσεις της Δύσης που στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, εξαναγκάζοντας όλους του αμερικανούς διπλωμάτες και διώχνοντας γερμανό απεσταλμένο.

Ο Χουάν Γκουάιδο κλιμάκωσε τη ρητορική του κατά του Νικολάς Μαδούρο, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα και το Πεκίνο στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας, παρά τις δηλώσεις των διπλωματών που αναφέρουν το αντίθετο.

«Δεν έχει (η κυβέρνηση Μαδούρο) κανέναν σύμμαχο διεθνώς, δεν είναι αλήθεια ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι με το πλευρό της. Αυτή είναι μεγάλη πλάνη. Κανείς δεν είναι μαζί της» ισχυρίστηκε ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης της Βενεζουέλας σε διαδήλωση στο Καράκας.

​Πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι «πολύ ξεκάθαρες» σχετικά με τα συμφέροντά τους στη Βενεζουέλα, προφανώς υπονοώντας ότι η επαναβεβαίωση της στήριξής τους στον Μαδούρο οφείλεται σε οικονομικά και άλλα συμφέροντα.

Η Μόσχα και το Πεκίνο, δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές της Βενεζουέλας, έχουν επανειλημμένα τονίσει τη στήριξή τους στον εκλεγμένο πρόεδρο και ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή.

Τα σχόλια του Γκουάιδο, παρεμπιπτόντως, έρχονται στον απόηχο έκθεσης ότι είχε προσφέρει το ξεπούλημα του πετρελαίου της Βενεζουέλας σε ιδιωτικές εταιρίες και πήρε την έγκριση των ΗΠΑ. Φέρεται να είχε ετοιμάσει προσχέδιο νομοθετήματος που θα έδινε σε ιδιωτικές εταιρείες περιθώρια για την λειτουργία σε τοπικές πετρελαϊκές πηγές, υποσκελίζοντας τους πιο προστατευτικούς νόμους που είχαν υιοθετηθεί από τον Ούγκο Τσάβεζ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μίλησε σε διαδήλωσε την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του της Βενεζουέλας ότι η στήριξη της Μόσχας στον Μαδούρο είναι «σταθερή» και ότι η Βενεζουέλα είναι «ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Ο Λαβρόφ μίλησε με τον Αρεάτσα στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μαζί με διπλωμάτες από άλλες χώρες, αποχώρησαν από τη συνάντηση, ισχυριζόμενοι ότι η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας εκπροσωπούσε την «παράνομη κυβέρνηση» και δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι μιλάει εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας.

Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων, κυρίως των ΗΠΑ και του Νικολάς Μαδούρο. Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε ότι όλοι οι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα μετά από απαίτηση του Καράκας.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα σε διάφορα πεδία, δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας θα είναι η αιτία για τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου της χώρας.

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Tags:
Χουάν Γκουάιδο, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα, Κίνα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK