00:18 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Ονόματα προσώπων και αναφορές σε ιστορικά γεγονότα ήταν γραμμένα στον οπλισμό που είχε στη διάθεσή του ο μακελάρης της επίθεσης στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Ο ένοπλος που σκότωσε 49 ανθρώπους σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας είχε αναρτήσει φωτογραφίες του οπλισμού του πριν το λουτρό αίματος που έμελλε να ακολουθήσει.

Ο δράστης είχε μοιραστεί φωτογραφίες του εξοπλισμού του στον λογαριασμό του στο Twitter ο οποίος γρήγορα «κατέβηκε» από το δίκτυο.

Γραμμένες πάνω πάνω στον οπλισμό ήταν λέξεις όπως «Turkofagos» καθώς και ονόματα και αναφορές σε ιστορικά γεγονότα. Σε διάφορες γλώσσες είχαν γραφτεί τα ονόματα προσώπων και γεγονότων που δείχνουν ότι ο δράστης είχε θαυμασμό σε ιστορικούς αγωνιστές των Βαλκανίων που είχαν πολεμήσει με Τούρκους.

​Τα ονόματα και οι λέξεις που είχαν γραφτεί πάνω στον οπλισμό ήταν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Εδώ είναι το μεταναστευτικό σας σύμφωνο»: Αναφορά στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση που επιχειρούσε να θεσπίσει μια κοινή προσέγγιση στο θέμα της διεθνούς μετανάστευσης.

Ιωάννης Ουνιάδης: Ηγετική στρατιωτική και πολιτική μορφή της Ουγγαρία που ηγήθηκε του αγώνα εναντίον των Τούρκων.

«14 Λέξεις»: Αναφορά στο σύνθημα λευκών υπερεθνικιστών που προέρχεται από τον «Αγών μου» του Χίτλερ όπου ζητούσε «να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά».

«Tours 732»: Αναφορά στη Μάχη του Πουατιέ του 732 (ή μάχη της Τουρ), όπου ο Κάρολος Μαρτέλος απώθησε την τελευταία αραβική εισβολή στη δυτική Ευρώπη.

«Turkofagos»: Ενδεχόμενη αναφορά στον οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Νικηταρά, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Τουρκοφάγος».

Άντον Λούντιν Πέτερσον: Ο δράστης επίθεσης σε σχολείο στη Σουηδία το 2015, ο οποίος σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε άλλα δύο, σε ένα περιστατικό για το οποίο η αστυνομία είδε ρατσιστικά κίνητρα. Ο δράστης υπέκυψε στα τραύματα από πυρά που δέχτηκε κατά τη σύλληψή του.

Μάρκο Αντώνιο Μπραγκαντίν: Βενετός διοικητής που ηγήθηκε του αγώνα εναντίον των Οθωμανών το 1570 και τελικά θανατώθηκε μαρτυρικά από τους Τούρκους.

Josur Estrbanez: 22χρονος Ισπανός νεονάζι που σκότωσε 16χρονο αντιφασίστα διαδηλωτή το 2007 και καταδικάστηκε σε 26 έτη φυλάκισης.

Μίλος Όμπιλιτς: Σέρβος στρατιώτης, πιθανότατα μυθικό πρόσωπο που συμμετείχε στην Μάχη του Κοσσυφοπεδίου και θρυλείται ότι σκότωσε τον σουλτάνο Μουράτ Α΄ το 1389.

Σιγισμόνδος του Λουξεμβούργου: Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεταξύ 1433-1437 και συμμετείχε στην εκστρατεία της Νικόπολης, χωρίς όμως να καταφέρει να απελευθερώσει τη Βουλγαρία από τον οθωμανικό ζυγό.

Feliks Kazimierz Potocki: Πολωνός διοικητής που πολέμησε με τους Οθωμανούς και τους Τατάρους στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Ιωσήφ Γκούρκο: Ρώσος στρατάρχης στον οποίο αποδίδονται σειρά νικών κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-1878.

Βιέννη 1683: Αναφορά στη Δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους η οποία έληξε με ήττα και αποχώρηση των Οθωμανών.

Άκρα 1189: Αναφορά στην πολιορκία της Άκρας, αρχαίας πόλης στο Ισραήλ.

«For Rotherdam»: Αναφορά σε σκάνδαλο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στη Βρετανία.

Αλεξάντρ Μπισονέτ: Ένοπλος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία έξι ατόμων σε τζαμί του Κεμπέκ.

Λούκα Τράνι: Ιταλός νεοναζί που τραυμάτισε πυροβολώντας έξι Αφρικανούς μετανάστες τον Φεβρουάριο του 2017.

Μάχη του Καγκούλ: Η πιο σημαντική μάχη πεζοπόρων τμημάτων του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768-1774 με τις ρωσικές δυνάμεις να πετυχαίνουν αποφασιστική νίκη.

Βάιο Πιβλιάνιν: Σέρβος διάσημος οπλαρχηγός που πολέμησε κατά των Οθωμανών τον 17ο αιώνα.

Μάχη του Μπολαγίρ: Μάχη του 1913 στο πλαίσιο του Α΄ Βαλκανικού πολέμου.

Σεμπαστιάνο Βενιέρ: Δόγης της Βενετίας που υπήρξε διοικητής των βενετσιάνικων πλοίων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Πέρασμα της Σίπκα: Στρατηγικό πέρασμα στα βουνά της Βαλκανική όπου ρωσο-βουλγαρικές δυνάμεις απώθησαν επιθέσεις του οθωμανικού στρατού το 1877-1888.

Tags:
μουσουλμανικό τέμενος, ένοπλη επίθεση, νεκροί, επίθεση, Κράιστσερτς, Βαλκάνια, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK