02:05 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Οι αντιπυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για δοκιμή συμβατικού πυραύλου

© Sputnik / Vitaliy Timkiv
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
101
Βρείτε μας

Εκπρόσωπος του State Department, μιλώντας στο Sputnik, επιβεβαίωσε την έναρξη προετοιμασιών για την πραγματοποίηση δοκιμών εκτόξευσης συμβατικών πυραύλων εδάφους.

Για τη δοκιμή ενός συμβατικού πυραύλου προετοιμάζεται η Ουάσιγκτον, εν μέσω της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού State Department, Μισέλ Μπαλντάνζα.

«Στο απίθανο σενάριο που η Ρωσία επιστρέψει στην πλήρη και αξιόπιστη ευθυγράμμιση (σ.σ. με τη Συνθήκη), πριν την ολοκλήρωση της εξάμηνης περιόδου, εμείς θα αναστείλουμε τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση από τη Συνθήκη. Αλλά εν τη απουσία μιας τέτοιας αλλαγής στη ρωσική συμπεριφορά, η απόφαση για αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ και η Συνθήκη θα τερματιστεί» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik.

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτή την έκβαση. Οι προετοιμασίες μας περιλαμβάνουν και σχέδια για τη δοκιμή ενός συμβατικού πυραύλου εδάφους».

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές στα media, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει τη δοκιμή πυραύλων, οι οποίοι μέχρι πρότινος απαγορεύονταν από τη Συνθήκη INF. Μάλιστα, οι δοκιμές αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών.

Νωρίτερα δημοσίευμα της «Hill», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η νέα δοκιμή πυραύλου κρουζ είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Αύγουστο, ενώ οι δοκιμές μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλων αναμένεται να λάβουν χώρα τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη INF απαγόρευε όλους τους πυραύλους βεληνεκούς 500 έως 5.500 χιλιομέτρων. Ο νέος πύραυλος κρουζ των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έχει βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων, ενώ ο βαλλιστικός πύραυλος 3.000 έως 4.000 χιλιομέτρων. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η προοπτική πραγματοποίησης νέων δοκιμών πυραύλων, οι οποίοι μέχρι πρότινος απαγορεύονταν από την INF, έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής της Ουάσιγκτον προς την κατεύθυνση της κατάργησης της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον ανέστειλε επισήμως τη συμμετοχή της στη Συνθήκη στις 2 Φεβρουαρίου, εκκινώντας μία εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης και έχοντας ως δικαιολογία τις υποτιθέμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Μόσχας.

Έναν μήνα αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα για την αναστολή των ρωσικών υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν από τη Συνθήκη INF, έως ότου οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ευθυγραμμιστούν με τη συμφωνία.

Ο Πούτιν, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί μία δαπανηρή «κούρσα» εξοπλισμών, αποκλείοντας ωστόσο κάθε νέα συζήτηση επί του οπλικού ελέγχου και παραπέμποντας στις ήδη υπάρχουσες προτάσεις.

Σχετικά:

Κρεμλίνο για ΗΠΑ: Λογικό επακόλουθο της αποχώρησης από την INF να δοκιμάσουν πυραύλους
Αμερικανικές δοκιμές πυραύλων απαγορευμένων από τη Συνθήκη INF εντός του 2019
Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν πυραύλους cruise που είχαν απαγορευθεί από τη Συνθήκη INF
Σχέδιο νόμου του Κογκρέσου μπλοκάρει τη χρήση κονδυλίων για την παραβίαση της INF
Tags:
Συνθήκη INF, Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς, πύραυλος, State Department, Κρεμλίνο, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK