Ο Χουάν Γκουάιδο

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραδέχεται ότι ο Γκουάιδο «δεν είναι στην εξουσία»

© Sputnik / Leo Alvarez
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20

Οι ΗΠΑ θεωρούν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο υπηρεσιακό προέδρο της Βενεζουέλας, αλλά παραδέχονται ότι δεν έχει πραγματική εξουσία, λόγω του ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν έχει παρατηθεί, είπε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άμπραμς.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άμπραμς, παραδέχθηκε, χθες στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, ότι ο Χουάν Γκουάιδο δεν έχει αναλάβει, στην πραγματικότητα, την εξουσία στη Βενεζουέλα. 

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο που ισχύει στη Βενεζουέλα και στις εξελίξεις μετά την απόφαση του Γκουάιδο να αυτοαναγορευτεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουρίου, ανέφερε ότι οι 30 ημέρες της μεταβατικής προεδρίας ξεκινούν από την ημέρα που θα εγκαταλείψει την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο, αναγνωρίζοντας ότι οτ πρόβλημα είναι πως ο Γκουάιδο «δεν είναι στην εξουσία».

«Επομένως (…) θα ξεκινήσουν να μετρούν από τη στιγμή που είναι όντως στην εξουσία και ο Μαδούρο θα έχει φύγει. Είναι μεταβατικός πρόεδρος, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει της εξουσίες, επειδή ο Μαδούρο είναι ακόμη στην εξουσία», είπε ο Άμπραμς.

Πρόσφατα, ο Χουάν Γκουάιδο είχε δηλώσει ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι προκειμένου να εξαναγκαστεί ο Μαδούρο να παραιτηθεί.

«Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα στη Βενεζουέλα. Κυριολεκτικά. Και πάντα, χωρίς την άσκηση βίας: Μέσω ειρηνικών διαδηλώσεων, μέσω άσκησης των δικαιωμάτων μας (…)», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή τουςστην El Pais. «Επομένως, το υπεύθυνο πράγμα που θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε όλες τις επιλογές», ανέφερε.

Όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοαναγορεύτηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, έλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Την ίδια ώρα, η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό και η Τουρκία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας. 

Tags:
Νικολάς Μαδούρο, Χουάν Γκουάιδο, ΗΠΑ, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK