12:35 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουάιδο ισχυρίστηκε ότι έχει τον έλεγχο της CITGO, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας ενέργειας PDVSA στις ΗΠΑ.

«Ήθελαν (σ.σ. κυβέρνηση της Βενεζουέλας) να τα κλέψουν όλα, αλλά έχουμε τον έλεγχο της CITGO και άδεια να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες της εταιρείας, που εξοικονομεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα του κράτους» έγραψε ο Γκουάιδο στο Twitter.

Η δήλωση έρχεται μετά την επέκταση της γενικής άδειας της εταιρείας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, της οποία ποσοστό 49,9% είχε ενεχυριάσει το Καράκας στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Rosneft ως εγγύηση για δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων το 2016 και η PDV Holding για 18 μήνες.

​Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ η παράταση θα επιτρέψει στην CITGO να συνεχίσει τη λειτουργία της ενώ «απαγορεύει κάθε όφελος να επιστρέφει στο παράνομο καθεστώς του Μαδουρο».

Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ μπλόκαραν περιουσιακά στοιχεία ύψουν 7 δισ. δολαρίων της PDVSA που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους και απαγόρευσαν συμφωνίες με οντότητες για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ισχύος.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει ότι με το «πάγωμα» αυτό η χώρα του προστάτευε να συμφέροντα της εταιρείας και τον πολιτών της Βενεζουέλας.

Το Καράκας αντέδρασε έντονα στην κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Tags:
ενέργεια, Πετρέλαιο, PDVSA, Χουάν Γκουάιδο, Βενεζουέλα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK