Αεροσκάφος B-52

Αμερικανικό B-52 εντοπίστηκε από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στη Βαλτική

© AP Photo / Mindaugas Kulbis
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Νωρίτερα πηγή παρακολούθησης αεροσκαφών ανέφερε ότι ένα Boeing B-52H Stratofortress της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πέταξε πάνω από τη Βαλτική θάλασσα πλησιάζοντας τα σύνορα στην περιοχή του Καλίνιγκραντ την Παρασκευή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένα αμερικανικό B-52 εντοπίστηκε να πετάει πάνω από ουδέτερα ύδατα στη Βαλτική θάλασσα, προσθέτοντας ότι έκανε ξαφνικά αναστροφή αφού εντοπίστηκε από τη ρωσική αεράμυνα.

«Στις 15 Μαρτίου μαχητικό τύπου B-52 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ με ανοιχτό αναμεταδότη πραγματοποίησε πτήση πάνω από διεθνή ύδατα στη Βαλτική παράλληλα με τα ρωσικά χωρικά ύδατα» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

«Το αεροσκάφος δεν πλησίασε τα σύνορα της Ρωσίας περισσότερο από 150χλμ. και γύρισε αμέσως όταν εντοπίστηκε από τα αμυντικά συστήματα» αναφέρεται.

Νωρίτερα το διαδικτυακό PlaneRadar ανέφερε τον εντοπισμό του USAF B-52H Stratofortress, με αριθμό 61-0009, να πετάει πάνω από τη Βαλτική θάλασσα σε προσομοίωση πορείας βομβαρδισμού κατά της ρωσικής βάσης.

​Η τελευταία φορά που είχε αναφερθεί πτήση USAF B-52H ήταν το 2017 κοντά στα ρωσικά σύνορα στη Βαλτική και αναχαιτίστηκε από μαχητικό Su-27.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρουσία τους κοντά στα ρωσικά σύνορα μετά την κρίση στην Ουκρανία του 2014, διεξάγοντας αυξανόμενο αριθμό ασκήσεων στην περιοχή και αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών που αναπτύσσονται στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Ο ρωσικός στρατός συχνά εντοπίζει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα και drones που επιχειρούν κοντά στα σύνορα στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και κοντά στη Συρία και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, η ρωσική αεράμυνα έχει εντοπίσει πάνω από χίλια ξένα κατασκοπευτικά να πετούν κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας το 2018.

Tags:
B-52, Βαλτική Θάλασσα, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK