10:04 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έρευνα ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Σουηδίας επιχειρεί να απομυθοποιήσει την ισχύουσα άποψη ότι η μεγαλύτερη τρομοκρατική προέρχεται από τους μουσουλμάνους που έχουν μεταναστεύσει στη Δύση. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, οι μουσουλμάνοι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μία χώρα, τείνουν να στηρίζουν πιο σθεναρά τον εξτρεμισμό.

Οι μουσουλμάνοι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δύση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ισλαμιστικές πεποιθήσεις, σε σχέση με εκείνους που έχουν μεταναστεύσει σε μεγαλύτερη ηλικία, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία. 

Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, οι περισσότερες ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Δύση και όχι τόσο από μουσουλμάνους που έχουν γεννηθεί σε άλλες χώρες. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ακόμη, ότι οι μουσουλμάνοι της Δύσης εμφανίζουν ισχυρότερα αισθήματα για τον μουσουλμανικό πληθυσμό, εκδηλώνοντας θυμό για τη διαχείριση που λαμβάνουν οι μουσουλμάνοι. 

«Το πιο σημαντικό εύρημα, εντούτοις, είναι ότι οι μουσουλμάνοι που έχουν γεννηθεί στη Δύση, έχουν μεγαλύτερη προθυμία να χρησιμοποιήσουν βία για να υπερασπιστούν τις πεποιθήσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει η έρευνα. 

Όπως σημειώνεται επίσης, η στήριξη εξτρεμιστικών ιδεών πηγάζει από την αίσθηση ότι κάποιος είναι περιθωριοποιημένος από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Οι αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος, τονίζεται, μπορούν να οδηγήσουν στην αγανάκτηση και τον θυμό — αισθήματα που είναι πολύ ισχυρότερα μεταξύ των μουσουλμάνων της Δύσης. Πρόκειται, όπως παρατηρούν οι ερευνητές, για έναν «φαύλο κύκλο».

Tags:
μετανάστες, Μουσουλμάνοι, έρευνα, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK