23:43 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Παραβίαση των δικαιωμάτων πιστών της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην περιφέρειά του κατήγγειλε ο επίσκοπος Αμβρόσιος του Τσερνίγκωφ και Νοβχορόντ-Σιβερσκί στον ΟΑΣΕ.

Ο επίσκοπος Αμβρόσιος του Τσερνίγκωφ και Νοβχορόντ-Σιβερσκί μίλησε με τους παρατηρητές της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην περιοχή Τσερνιχίβ από εκπροσώπους της αποκαλούμενης «νέας εκκλησίας».

«Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αναφέρθηκε στην καταπάτηση δικαιωμάτων (σ.σ. των πιστών), στη συκοφαντική εκστρατεία εναντίον των πιστών της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες από υποστηρικτές της "νέας εκκλησίας" στα εδάφη της επαρχίας, καθώς και σε περιπτώσεις επιδρομών σε ναούς», σύμφωνα με την Κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στον απόηχο της αναγνώρισης της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η πίεση που ασκείται την Ουκρανική Κανονική Εκκλησία έχει ενταθεί σημαντικά.

Η Ουκρανική Κανονική Εκκλησία καταγγέλλει διακρίσεις και διώξεις από τις αρχές, από μέλη εθνικιστικών ομάδων και σχισματικές δομές, καθώς και μια εκστρατεία εναντίον της στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η κατάληψη ναών της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι διώξεις σε βάρος ιερέων, αλλά και η κατάληψη των εδαφών όπου βρίσκονται μοναστήρια της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας: Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ουκρανικές αρχές εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους για «μια αποκλειστικά ειρηνική και εθελοντική μετάβαση των ενοριών, με σαφή διαδικασία που ορίζεται από το νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με άλλες κανονικές ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Λίγο αργότερα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε υπογράψει και παραδώσει στον Επιφάνιο Δουμένκο, τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Οι δύο τελετές πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι, παρουσία και πάλι του πρόεδρου της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν είχε αναγνωρίσει μέχρι τη στιγμή εκείνη τη νέα Ουκρανική Εκκλησία, εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Σχετικά:

Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Tags:
αυτοκεφαλία, ουκρανική εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Βαρθολομαίος, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK