07:08 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
General Atomics MQ-9 Reaper drone

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την απώλεια αμάχων στη Σομαλία

© AP Photo / Kirsty Wigglesworth
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Αφρική απέρριψε τους ισχυρισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας για την απώλεια 14 αμάχων κατά τη διάρκεια πέντε αμερικανικών επιδρομών.

Τους ισχυρισμούς περί απώλειας αμάχων, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Σομαλία, απέρριψε η διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Αφρική (AFRICOM).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, 14 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια πέντε αεροπορικών επιδρομών, μεταξύ του Οκτωβρίου του 2018 και του Φεβρουαρίου του 2019.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται δύο αεροπορικές επιδρομές, κατά τη διάρκεια των οποίων τις αμερικανικές δυνάμεις είχαν την «άφθονες ευκαιρίες» να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων, κάτι το οποίο όμως, δεν έπραξαν.

Στη δεύτερη κατηγορία, όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, εντάσσονται τρεις αεροπορικές επιδρομές, κατά τη διάρκεια των οποίων οι στόχοι ήταν λάθος ταυτοποιημένοι.

«Ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πιθανότητας απώλειας αμάχων, ασκώντας πολιτικές "συγκράτησης"» απάντησε η διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Αφρική.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε ισχυρισμό για την ύπαρξη απωλειών αμάχων, ανεξάρτητα της προέλευσης αυτών» έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας όμως, πως «οι αξιολογήσεις βρήκαν ότι καμία αεροπορική επιδρομή δεν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό αμάχων».

Και πρόσθεσε: «Ευθυγραμμιζόμαστε με τους κανόνες περί ένοπλης σύγκρουσης και λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων».

Αν και ο ακήρυκτος πόλεμος των ΗΠΑ στη Σομαλία μαίνεται επί δεκαετίες, μόλις το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα ενέκρινε κανόνες, οι οποίες θέτουν περιορισμούς στη χρήση των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Συγκεκριμένα, ετέθησαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες απαιτούν «σχεδόν βεβαιότητα» για την παρουσία του στόχου, όπως και για την αποφυγή κάθε «απώλειας αμάχου», προτού δοθεί εξουσιοδότηση για την αεροπορική επίθεση.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2017, η εφημερίδα «New York Times» κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει τροποποιήσει αυτές τις προδιαγραφές, αλλάζοντας το «σχεδόν βεβαιότητα» σε «λογική βεβαιότητα», και αφαιρώντας την αναφορά σε «απώλειες αμάχων».

Σχετικά:

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο στη Σομαλία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες
Στους 25 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στη Σομαλία
Δύο εκρήξεις στη Σομαλία με νεκρούς και τραυματίες (Βίντεο, Φωτογραφίες)
Τρομοκρατική οργάνωση στη Σομαλία απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες
Tags:
άμαχοι, αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί, Διεθνής Αμνηστία, ΗΠΑ, Σομαλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK