13:18 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ποικίλες αντιδράσεις από χρήστες των μέσων ενημέρωσης και πολίτες της Σουηδίας έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό η εμφάνιση μίας μουσουλμάνας παρουσιάστριας με χιτζάμπ στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Η αυξανόμενη χρήση δημοσιογράφων με χιτζάμπ από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Σουηδίας που χρηματοδοτείται από την κρατική φορολογία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα, με πολλούς Σουηδούς να την ερμηνεύουν ως ένδειξη «εξισλαμισμού» που ενισχύει την καταπίεση των γυναικών.

Για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, η Χέιμα Μουφίντ εμφανίστηκε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT ως παρουσιάστρια για το πρόγραμμα ειδήσεων της σουηδικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fria Tider, η Μουφίντ εργάζεται στο SVT από το περασμένο φθινόπωρο.

Αυτή την εβδομάδα, η Μουφίντ πραγματοποίησε μια σειρά από ρεπορτάζ σχετικά με την ανεπαρκή απομάκρυνση του χιονιού στη Στοκχόλμη, η οποία οδήγησε σε πολλές καταγγελίες και φέρεται ότι συνεπάγεται εξαπάτηση εκ μέρους των αρχών. Η Μουφίντ υποστήριξε ότι η πόλη της Στοκχόλμης δεν ενδιαφέρεται για την απομάκρυνση του χιονιού σε περιοχές που κατοικούν μετανάστες, όπως οι Ρίνκεμπι και Τένστα. Και οι δύο αυτές περιοχές ενίοτε αναφέρονται ως «απαγορευμένες ζώνες» και ενέχουν κάποιο κίνδυνο ακόμη και για το προσωπικό της αστυνομίας.

Στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, η εμφάνιση μιας γυναίκας καλυμμένης με πέπλο στις τηλεοπτικές οθόνες προκάλεσε πολλές κρίσιμες αντιδράσεις, με κάποιους να την ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι η Σουηδία έρχεται εγγύτερα στον ισλαμισμό και άλλοι που υποδηλώνουν ότι η SVT υποστήριξε την καταπίεση των γυναικών.

​«Τώρα, το SVT προχώρησε στην προώθηση του ισλαμισμού στη Σουηδία. Μία μουσουλμάνα δημοσιογράφος με μαύρο πέπλο εμφάνισε απόψε την τελευταία ένδειξη μίας ευρύτερης τάσης που παρατηρείται στις εκπομπές του SVT. αλλά τώρα εμείς ως φορολογούμενοι αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για αυτή την προσαρμογή στο Ισλάμ», έγραψε ο Μπενγκτ Γιόχανσον στο Facebook, αναφέροντας τον υποχρεωτικό «φόρο τηλεόρασης» της Σουηδίας. Ποτέ πριν, το SVT δεν επεδείκνυε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα σύμβολα της πιο καταπιεστικής και καταστροφικής ιδεολογίας και θρησκείας του κόσμου. Αλλά τώρα εμείς, ως φορολογούμενοι αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για αυτή την προσαρμογή στο Ισλάμ».

«Αυτό είναι κάτι που πάνω από το 90% των Σουηδών γυναικών έχουν ψηφίσει, σύντομα θα πρέπει να φέρουν ένα κάλυμμα για τον εαυτό τους, θα είναι ενδιαφέρον και να δούμε πόσες από αυτές θα ψηφίζουν υπέρ αυτής της τάσης στις επόμενες εκλογές…», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας χρήστης του Twitter.

«Γεια σου, SVT! Γιατί μάρκετινγκ ενδυμάτων που καταπιέζουν τις γυναίκες για τους δικούς σας δημοσιογράφους; Επίσης, δεν πρέπει οι υπάλληλοί σας να είναι απαλλαγμένοι από θρησκευτική ενδυμασία;», επεσήμανε ένας χρήστης. «Αυτό είναι πάρα πολύ κακό», πρόσθεσε.

Ένας άλλος χρήστης ανέφερε τις οδηγίες του SVT, όπου συνιστάται η αποφυγή των θρησκευτικών συμβόλων.

​«Όλα έχουν να κάνουν με την ένταξη! Όλοι φορούν αυτό που θέλουν. Ελπίζουμε να προσλάβουν έναν γυμνιστή», σημείωσε ένας χρήστης σε ένα διασκεδαστικό ποστ.

Ταυτόχρονα, πολλοί επαίνεσαν το καλό επίπεδο της Μουφίντ στη σουηδική γλώσσα, σε αντίθεση με κάποιες προηγούμενες όχι τόσο επιτυχημένες προσπάθειες του σταθμού να προωθήσει ανάλογες πρωτοβουλίες με ξένους εργαζομένους.

 

 

Η Μουφίντ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σουηδική τηλεόραση το περασμένο φθινόπωρο ως εκπαιδευόμενη. Την εποχή εκείνη, το χιτζάμπ της θεωρήθηκε επίσης καταπιεστικό για τις γυναίκες και πυροδότησε αρνητικές αντιδράσεις.

Το SVT είναι ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας. Χρηματοδοτείται μέσω φόρων δημοσίων υπηρεσιών και σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί το πρότυπο του BBC. Ο σταθμός ακολουθεί μία πολιτική που δίνει έμφαση στην ποικιλομορφία.

Tags:
ισλάμ, παρουσιάστρια, χιτζάμπ, Στοκχόλμη, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK