23:21 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
F-35

Οι ΗΠΑ θέλουν να «στείλουν μήνυμα» στην Τουρκία με τις παραδόσεις των F-35 λόγω των S-400

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία προκειμένου η Άγκυρα να μην προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών S-400.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει αρκετές κινήσεις για να στείλει στην Άγκυρα «το μήνυμα» ότι απειλεί να διακόψει τις παραδόσεις των μαχητικών F-35 εξαιτίας της σχεδιαζόμενης απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών S-400, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Η Κέιτι Γουίλμπαρτζερ, η οποία ασκεί χρέη αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας και είναι αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας, δήλωσε ότι «υπάρχουν αποφάσεις που χρειάζεται διαρκώς να λαμβάνονται για πράγματα που παραδίδονται ενόψει της παράδοσης των αεροπλάνων σ' αυτούς».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα σε εξέλιξη που μπορούν να διακοπούν για να στείλουμε το μήνυμα σε αυτούς (πως το εννοούμε σοβαρά)», τόνισε η ίδια.

Άλλες επιλογή που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην απόκτηση των S-400 είναι να βρεθούν «εναλλακτικές επιλογές» για μια αποθήκη κινητήρων που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη επιλογή φέρεται να συνδέεται με αποθήκη επισκευής κινητήρων F-35 στην πόλη Εσκίσεχιρ της δυτικής Τουρκίας. Η αξιωματούχος δήλωσε πως μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν κάπου στη δυτική Ευρώπη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας εξήγησε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι υπό ουδεμία περίπτωση τα F-35 δεν θα παραδοθούν υπό ουδεμία περίπτωση στην Τουρκία εάν λάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

«Το S-400 είναι ένας υπολογιστής. Το F-35 είναι ένας υπολογιστής. Δεν συνδέεις τον υπολογιστή σου με τον υπολογιστή του αντιπάλου σου και βασικά αυτό είναι που θα κάναμε», δήλωσε.

Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα των F-35 είχε δηλώνει στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι σύντομα δύο επιπλέον F-35 θα παραδοθούν σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ, όπου πιλότοι της Τουρκίας εκπαιδεύονται στη χρήση τους. Επίσης, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την παράδοση των μαχητικών στην Τουρκία προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί «μέχρι να δοθεί διαφορετική εντολή».

Η μοίρα των 100 F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία από τον Lockheed Martin παραμένει ανοιχτή διότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι οι S-400 που παρήγγειλε η Τουρκία από τη Ρωσία το 2017, μπορεί να αποκαλύψουν τις αδυναμίες των F-35 και να μεταφέρουν τα δεδομένα στη Μόσχα. Αμερικανοί βουλευτές προσπάθησαν να διακόψουν την παράδοση των μαχητικών σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν την Άγκυρα να διακόψει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Οι ανησυχίες τους υποστηρίχθηκαν πρόσφατα από αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι οποίοι έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία εάν λάβει τους S-400. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να το πράξει, επαναβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά της να αποκτήσει τόσα τα F-35 όσο και τους S-400. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε επίσης ότι αναγκάστηκε να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα, καθώς η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να πουλήσει τους Patriot.

Σχετικά:

Μπόλτον: Μεγάλο πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τους S-400
Tags:
αντιαεροπορική άμυνα, πυραυλικό σύστημα, μαχητικά αεροσκάφη, F-35, S-400, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK