17:22 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Φθινόπωρο στην Τοσκάνη

Αγοράστε σπίτι στην Ιταλία με μόλις ένα ευρώ!

© Sputnik / Sergey Mamontov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Χωριό της Τοσκάνης παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο να αγοράσουν σπίτι με μόλις ένα ευρώ με μόνο έναν όρο. Ο δήμαρχος μίλησε στο Sputnik για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και εξήγησε πού αποσκοπεί.

Βρείτε στέγη στην όμορφη Τοσκάνη αγοράζοντας ένα σπίτι με μόνο ένα ευρώ. Αυτή η ευκαιρία παρέχεται από τον δήμο Fabbriche di Vergemoli, που βρίσκεται στα βουνά, βορειοδυτικά της Φλωρεντίας, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα, σε όποιον το επιθυμεί, να αγοράσει ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που χρειάζεται ανακαίνιση.

Τα νέα διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και μέχρι την Κίνα, με την κινεζική τηλεόραση να προβάλει τη σχετική είδηση. Η ιδέα του «σπιτιού με ένα ευρώ» διαδίδεται ολοένα περισσότερο στην Ιταλία με στόχο η ζωή να επιστρέψει στα μικρά χωριά που ερημώνουν.

Το Sputnik Ιταλίας μίλησε για την πρωτοβουλία με τον δήμαρχο του χωριού της Τοσκάνης, Μικέλε Τζιανίνι.

- Πείτε μας για τη εφαρμογή και τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο οικισμός μας, το Fabbriche di Vergemoli, δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση δύο κοινοτήτων — των Fabbriche di Vallico και Vergemoli — οι οποίες βρίσκονται σε ορεινή περιοχή κοντά στη Φλωρεντία και τη Λούκα. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO. Πριν από αρκετούς αιώνες, στο χωριό μας υπήρχαν μεγάλες οικογένειες με 7-8 παιδιά η κάθε μία, αλλά πρόσφατα οι κάτοικοι άρχισαν να κάνουν λίγα παιδιά και εκτός από αυτό συνεχίζουμε να έχουμε σημαντική φυγή πληθυσμού.

Τα περισσότερα από τα σπίτια είναι άδεια, τα κτίρια αυτά ανήκουν είτε σε μακρινούς συγγενείς των πρώην ιδιοκτητών είτε στους απογόνους τους που μετανάστευσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έχουμε περίπου 200 άδεια σπίτια και πολύ λίγους κατοίκους. Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σπίτια είναι ήδη αρκετά κατεστραμμένα και χρειάζονται επισκευή, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κάνουν αυτό.

Ως εκ τούτου, προτείναμε την ιδέα στους κληρονόμους να πουλήσουν τα σπίτια συμβολικά για ένα ευρώ σε όσους θα ήθελαν να δώσουν στα σπίτια μια νέα πνοή ζωής. Γιατί να πουληθεί; Επειδή σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, ο αγοραστής που θα το αποκτήσει έχει όλα τα δικαιώματα, οπότε αυτό δεν είναι δωρεά, αλλά ασφαλές συμβόλαιο.

- Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει κάποιους φόρους για το ακίνητο;

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει τους συνηθισμένους φόρους: για την απόρριψη σκουπιδιών, για την ιδιοκτησία που είναι αρκετά χαμηλοί. Το πραγματικό όφελος για τον δήμο είναι ότι τα σπίτια θα αποκατασταθούν, η περιοχή θα γίνει και πάλι ελκυστική για τουρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργούν μπαρ, εστιατόρια και αυτά θα είναι νέες θέσεις εργασίας. Οι ιδιοκτήτες των ανακαινισμένων κατοικιών δεν είναι αναγκασμένοι να διαμένουν εκεί μόνιμα, μπορούν να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία ή να ορίσουν αυτά τα σπίτια ως δεύτερη κατοικία και στη συνέχεια να πληρώνουν φόρους γι' αυτά.

- Και τι συμβαίνει εάν ο νέος ιδιοκτήτης δεν ανακαινίσει το σπίτι; Θα του το πάρουν;

Όχι, αλλά είναι υπεύθυνος για τυχόν ζημιές που ένα κτίριο μπορεί να προκαλέσει, για παράδειγμα αν καταρρεύσει, επειδή τα σπίτια δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση και χωρίς επισκευή μπορεί υπάρξουν προβλήματα.

- Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος στην πρωτοβουλία αυτή; Ποιοι ενδιαφέρθηκαν σε γενικές γραμμές;

Γενικά, αυτή η ιδέα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ιταλία εδώ και μερικά χρόνια. Έχουμε μεγάλη απήχηση χάρη στα δημοσιεύματα Άρχισαν να έρχονται Ελβετοί, Αμερικανοί, Γερμανοί, Δανοί που απέκτησαν περιουσία από εμάς και στη συνέχεια υπήρξε μια πραγματική έκρηξη του πληθυσμού. Ως δήμος βοηθάμε στους αλλοδαπούς με την κατοχύρωση των εν λόγω κατοικιών, αλλά δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν, σαφώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα κανονίσει μόνος του. Αν όμως απευθύνονται σε εμάς, μπορούμε να συμβουλεύσουμε, να προτείνουμε, να δράσουμε και να υποστηρίξουμε τους νέους ιδιοκτήτες του σπιτιού καθώς η υπηρεσία υποστήριξης μας θα βοηθήσει στη διαχείριση με τις υπηρεσίες και στην αντιμετώπιση της ιταλικής γραφειοκρατίας.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ένας καλλιτέχνης από το Λονδίνο που ασχολείται με κεραμικά, αγόρασε ένα ολόκληρο προάστιο, καθώς και μια εκκλησία, ανακαίνισε τα πάντα, μετατρέποντας την περιοχή σε όμορφη κατοικία, όπου έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο και όπου μπορείτε να κάνετε ακόμα και την τελετή του γάμου σας· έχουν έρθει ζευγάρια από το Χονγκ Κονγκ, τη Γερμανία, ακόμη και από τη Ρωσία, για να παντρευτούν σε αυτό το υπέροχο προάστιο.

- Δηλαδή ανταποκρίθηκαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ειδήσεις έφτασαν ακόμα και στη Ρωσία και την Κίνα, πιθανόν να υπάρξουν νέοι επισκέπτες. Δεν φοβάστε ότι η πρωτοβουλία σας θα αλλάξει την εθνική σύνθεση της χώρας;

Θα είμαστε ευτυχείς, ακόμα κι αν συγκεντρώσουμε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο! Το μέλλον δεν μας τρομάζει! Θα χαρούμε να μάθουμε τον κόσμο και ο κόσμος να μάθει για εμάς.

- Σε ποιον κυρίως απευθύνεται η πρωτοβουλία σας και γιατί να μετακομίσει στον δήμο σας;

Η πρωτοβουλία μας απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να βρουν ένα ήσυχο και ευχάριστο μέρος για να ζήσουν ή σε όσους θέλουν να οργανώσουν μια τουριστική επιχείρηση με στόχο την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Είμαστε πολύ κοντά στη Φλωρεντία, στην Πίζα, στη Λούκα και στη Βερσίλια, στα πολλά αξιοθέατα της Τοσκάνης. Ταυτόχρονα η ποιότητα ζωής παραμένει υψηλή, το χωριό μας βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά μέσα στην άθικτη φύση.

Επιπλέον, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα χτιστούν τα πάντα εδώ και δεν θα ζείτε ο ένας στο "κεφάλι" του άλλου. Το πλεονέκτημα του "σπιτιού με ένα ευρώ" είναι ότι είναι γνωστό εκ των προτέρων το είδος του σπιτιού και το πού θα βρίσκεται, διότι βάση του νόμου μπορείτε μόνο να αποκαταστήσετε τα παλαιά κτίρια και όχι να χτίσετε καινούρια, κλείνοντας την πρόσοψη των γειτόνων, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο! Και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να προσθέσω: και πολίτες της Ρωσίας ζουν μαζί μας, θα χαρούμε να καλωσορίσουμε ακόμη περισσότερους Ρώσους.

Tags:
ανακαίνιση, σπίτια, χωριό, τουρισμός, Τοσκάνη, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK