21:12 22 ΙΟΥΛΙΟY 2019
A man walks past the building of former federal military headquarters in Belgrade on March 24, 2010, destroyed during the 1999 NATO air campaign against Yugoslavia.

Ρώσος διπλωμάτης: Παράνομοι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία κανείς δεν το αμφισβητεί

© AFP 2019 / ANDREJ ISAKOVIC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (17)
0 20

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία παραβίαζαν κατάφορα τη διεθνή νομιμότητα, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό αλλά θέλουν να το ξεχάσουν, είπε στο Sputnik ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ.

Η 20η επέτειο από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούν οι χώρες της συμμαχίας ότι οι ενέργειες αυτές, συνιστούσαν μια κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντμίρ Τσιζόφ στο Sputnik.

«Οι βομβαρδισμοί των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην καρδιά της Ευρώπης αποτελούσαν μια κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, ούτε και εκείνοι που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις… Φυσικά δεν τους αρέσει να το θυμούνται και πιστεύω ότι υπάρχει κάθε λόγος να τους το θυμίζουμε με κάθε ευκαιρία, και με αφορμή την 20η επέτειο», είπε ο Τσιζόφ.

Την περίοδο 2000 — 2002, ο Βλαντμίρ Τσιζόφ ήταν ο απεσταλμένος της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία, ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 και ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους. Η στρατιωτική επιχείρηση του συμφώνου έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βασίστηκε σε ισχυρισμούς δυτικών χωρών περί εθνοκάθαρσης εκατοντάδων Αλβανών του Κοσόβου από τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με τις αρχές της Σερβίας, περίπου 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 12.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών.

Θέμα:
20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (17)

Σχετικά:

24 Μαρτίου 1999: Σαν σήμερα το ΝΑΤΟ ξεκινά τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία
Η Μόσχα για την επέμβαση του ΝΑΤΟ: Θα μείνει ανεξίτηλη στη φήμη της Συμμαχίας
Γερμανός ΥΠΕΞ: Σωστή και υπεύθυνη πράξη οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία
Ένα αλησμόνητο έγκλημα: Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία
Λαβρόφ: Η δύση διέλυσε το διεθνές δίκαιο όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία
Tags:
βομβαρδισμοί, ΝΑΤΟ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, Γιουγκοσλαβία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK