01:24 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις πολιτικές βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω από τις δηλώσεις του περί μετατροπής της Αγίας Σοδίας σε τέμενος αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, παρατηρώντας ότι για λίγες περισσότερες ψήφους ο Τούρκος πρόεδρος «είναι έτοιμος να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους».

Στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο που είναι σήμερα σε τέμενος, αναφέρεται σε δημοσιεύματά του ο γερμανικός Τύπος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομά της σε «τέμενος Ayasofya»

Ειδικότερα, η Sueddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια των προεκλογικών του δηλώσεων, έγειρε ένα θέμα: «Πρέπει η Αγία Σοφία να γίνει τέμενος;». 

Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο «Τροφή για ισλαμιστές», όπου σημειώνει ότι ο Ερντογάν, για λίγους περισσότερους ψηφοφόρους, είναι πρόθυμος να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους.

«Μέχρι σήμερα το κόμμα του Ερντογάν υποσχόταν στους ψηφοφόρους επίγεια αγαθά, όπως ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο ή έναν αυτοκινητόδρομο. Τώρα τους υπόσχεται τον παράδεισο, αν ψηφίσουν την Κυριακή το ΑΚP», γράφει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας: «Σε καμία εκλογική αναμέτρηση, από την εντυπωσιακή πρώτη νίκη πριν από 17 χρόνια μέχρι σήμερα, το ΑΚΡ δεν απευθύνθηκε τόσο ανοιχτά στο θρησκευτικό συναίσθημα των ψηφοφόρων».

Όπως αναφέρει, πλέον ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνεται με την προεκλογική του εκστρατεία σε υπερεθνικιστές και ισλαμιστές και δείχνει πόσο νευρικό είναι το κόμμα του, εν όψει των δημοτικών εκλογών. 

Εν τω μεταξύ, στο θέμα αναφέρεται και η Die Welt, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη χρονική συγκυρία.

«Σε απάντηση στην επίθεση στο Κράισττσερτς, αναδύει ένα παλαιότερο αίτημα στην ημερήσια διάταξη: Θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος», γράφει η εφημερίδα.

H γερμανική εφημερίδα παραπέμπει στις δηλώσεις του Εντογάν: «Δεν είναι απίθανη μια μετατροπή. Ίσως μάλιστα αλλάξουμε το όνομα σε Τέμενος Ayasofya».

Όπως σχολιάζει, στο παρελθόν ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, σπάνια όμως με τόσο ξεκάθαρο τρόπο. 

Tags:
Αγία Σοφία, γερμανικός Τύπος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK