06:48 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κράτηση του δημοσιογράφου Κίριλ Βισίνσκι στην Ουκρανία και του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ στην Ελλάδα απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνάντηση των επιτρόπων της Ρωσίδα και της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ύπατη επίτροπος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τατιάνα Μοσκάλκοβα είχε συνάντηση με την ευρωπαία επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς στο Στρασβούργο προκειμένου να συζητήσουν την υπόθεση του δημοσιογράφου του RIA Novosti Κιρίλ Βισίνσκι που κρατείται στην Ουκρανία και το Αλεξάντερ Βίνικ στην Ελλάδα.

«Συζητήσαμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων για την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και τα προβλήματα προστασίας των δικαιωμάτων του δημοσιογράφου Κίριλ Βισίνσκι στην Ουκρανία όπως και του Αλεξάντερ Βίνικ που κρατείται στην Ελλάδα. Επιπλέον, συζητήσαμε διεθνή ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ανάπτυξης της τεχνολογίας της πληροφορίας, των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και της διασφάλισης της ελευθερίας του λόγου» ανέφερε η Μοσκάλκοβα στο Instagram.

Η ρωσίδα επίτροπος ενημέρωσε για τις πρακτικές της Ρωσίας στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

«Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς με ρώτησε από την πλευρά της για την τύχη των ανθρώπων και πώς εξελίσσονται συνολικά τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτιμώ ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να αποτελέσει ώθηκση για μία σοβαρή εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των μηχανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία με τους αντίστοιχους του Συμβουλίου της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Ο Βισίνσκι τέθηκε υπό κράτηση στο Κίεβο στις 15 Μαΐου 2018, με την κατηγορία της υποστήριξης των αποσχιστικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και της προδοσίας. Ο δημοσιογράφος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης με αυτές τις κατηγορίες.

Νωρίτερα ο δικηγόρος του Βισίνσκι δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος έχει μεταφερθεί στο δικαστήριο του Ποντόλσκι στο Κίεβο ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ακρόασή του

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η σύλληψη του Βισίνσκι ήταν πολιτικά υποκινούμενη, προσθέτοντας ότι το περιστατικό κατέδειξε την πρωτοφανή και απαράδεκτη πολιτική των ουκρανικών αρχών με στόχο τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από 4 έως 9 δισ. δολάρια, μέσω κρυπτονομισμάτων.

Ρωσία και Γαλλία έχουν, επίσης, ζητήσει την έκδοσή του, υποβάλλοντας επίσημα αιτήματα προς τις ελληνικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι ο «Mr Bitcoin» ξεκίνησε απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου του 2018, αντιδρώντας στην έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Tags:
ανθρώπινα δικαιώματα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλεξάντερ Βίνικ, Κιρίλ Βισίνσκι, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK