02:59 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (320)
0 10
Βρείτε μας

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μαδούρο, Βενεζουέλα και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν διακυβερνητική συνάντηση τον Απρίλιο, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές θα υπογράψουν περίπου 20 συμφωνίες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιηθεί διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ της Βενεζουέλας και της Ρωσίας τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές σκοπεύουν να υπογράψουν περίπου 20 συμφωνίες στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης.

«Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος υψηλού επιπέδου για τη διακυβερνητική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας και θα υπογράψουμε περισσότερα από 20 έγγραφα σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και της εκπαίδευσης», δήλωσε ο Μαδούρο σε συνέντευξή του στο Channel One Russia την Τετάρτη.

Ο Μαδούρο πρόσθεσε επίσης την Τρίτη ότι ο Καράκας αναμένει άλλη μία παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Μόσχα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, το Καράκας έλαβε περίπου 7,5 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων, στα πλαίσια των προγραμμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Βενεζουέλα υπέστη το μεγαλύτερο μπλακαουτ στην ιστορία της, όταν μέχρι και 20 πολιτείες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο εθνικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας, Corpoelec, δήλωσε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από πράξη «σαμποτάζ» στο υδροηλεκτρικό σταθμό Γκούρι, ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Ο Καράκας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρισκόταν πίσω από την υποτιθέμενη επίθεση εναντίον του σταθμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, με τη σειρά τους, αντικρούσει τις κατηγορίες αυτές.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπλοσονάρο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τη δυνατότητα στρατιωτικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα, προσθέτοντας ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε σε συνεδρίαση την Τρίτη, ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να επιλύσει στρατιωτικά την κρίση της Βενεζουέλας.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανωτάτο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (320)
Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Νικολάς Μαδούρο, ΗΠΑ, Ρωσία, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK