01:26 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κυριακή σε συνέντευξή του στην Daily Sabah ο Ερντογάν είχε πει ότι «δεν είναι απίθανο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομα της σε "τέμενος Ayasofya"».

Επανήλθε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δηλώνοντας ότι η αλλαγή του καθεστώτος από μουσείο σε τέμενος, θα είναι η απάντηση της Άγκυρας στην απόφαση της Ουάσιγκτον για τα υψίπεδα του Γκολάν.

Στη δήλωσή του ο Ερντογάν ανέφερε πως «μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγιά Σοφιά. Επιπλέον, μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, αλλάζοντάς το από μουσείο σε τέμενος. Όταν ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ) και τα υψίπεδα του Γκολάν ισραηλινό έδαφος, η Τουρκία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».

Την Κυριακή σε συνέντευξή του στην Daily Sabah ο Ερντογάν είχε πει ότι «δεν είναι απίθανο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομα της σε "τέμενος Ayasofya"».

«Δεν είναι μία παράξενη πρόταση. Η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει», έσπευσε να συμπληρώσει.
Μετά την αντίδραση της Αθήνας ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την πρόθεσή του, μετά από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, καταργώντας τον όρο «μουσείο».

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει».

Στο θέμα αναφέρθηκε πηγή της UNESCO που μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι «όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)».

Σχετικά:

Στα περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος επανέρχεται ο Ερντογάν
H εκκωφαντική «σιωπή» του Βαρθολομαίου για τα περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Tags:
τέμενος, μουσείο, Αγιά Σοφιά, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υψιπέδα του Γκολάν, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK