02:32 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
F-35

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο γερουσιαστών για να μπει «φρένο» στην απόκτηση των F-35 από την Τουρκία

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα μπορούσαν να αναστείλουν την παράδοση μαχητικών F-35, επικαλούμενες φόβους ότι οι ρωσικοί S-400 ενδέχεται να εκθέσουν τις αδυναμίες των μαχητικών.

Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν διακομματικό νομοσχέδιο για να σταματήσουν την απόκτηση από την Τουρκία των αεροσκαφών F-35, με φόντο το ρήγμα που έχει σχηματιστεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ για την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί με φόντο τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα μπορούσαν να αναστείλουν την παράδοση μαχητικών F-35, επικαλούμενες φόβους ότι οι πύραυλοι S-400 ενδέχεται να εκθέσουν τις αδυναμίες των μαχητικών, αν και στην παραγωγή των F-35 συμμετέχει και η Τουρκία.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ζαν Σαχίν, εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι «η προοπτική η Ρωσία να έχει πρόσβαση στα αεροσκάφη και την τεχνολογία των ΗΠΑ σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο εθνικής και παγκόσμιας ασφάλειας».

Νωρίτερα, το Reuters μετέδιδε επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει όχι μόνο να αρνηθεί την παράδοση των F-35 στην Τουρκία εν μέσω εντάσεων για τη συμφωνία Μόσχας — Άγκυρας για τους S-400, αλλά και να απομακρύνει την Τουρκία από τη διαδικασία παραγωγής του μαχητικού.

Σήμερα, τουρκικά εργοστάσια παράγουν περίπου 800 κομμάτια του F-35. Ωστόσο οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η παραγωγή μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες χώρες.

Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι τα ραντάρ των ρωσικών συστημάτων θα μπορούσαν να ανιχνεύουν το μαχητικό, εάν η Άγκυρα αποκτήσει τόσο τα F-35 όσο και τους S-400.

Υπό το πρίσμα αυτών των ανησυχιών, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 και να αγοράσει τα πιο ακριβά συστήματα Patriot.

Η Τουρκία από την πλευρά της επαναλαμβάνει διαρκώς την πρόθεσή της να τηρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 και ζητεί την έγκαιρη παράδοση F-35 από την Ουάσιγκτον. 

Σχετικά:

Συνεχίζεται η εκπαίδευση Τούρκων πιλότων για τα F-35 εν μέσω της διαμάχης για τους S-400
Οι ΗΠΑ θέλουν να «στείλουν μήνυμα» στην Τουρκία με τις παραδόσεις των F-35 λόγω των S-400
Ερντογάν: Η αγορά των S-400 δεν σχετίζεται με το NATO και τα F-35
Τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν την πρώτη περιοχή ανάπτυξης των ρωσικών S-400
Μπόλτον: Μεγάλο πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τους S-400
Reuters: Ζήτημα ασφάλειας για το ΝΑΤΟ η αγορά των S-400 από την Τουρκία
Τσελίκ: Οι ΗΠΑ, με τις δηλώσεις τους για τους S-400, ξεπερνούν τα όρια
Tags:
s-400, F-35, Γερουσία, Γερουσία ΗΠΑ, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK