12:33 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Υεμένη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται ενός διεθνούς συνασπισμού, ο οποίος πραγματοποιεί βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούτι.

Διαφανή έρευνα για τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη ζήτησε η Ουάσιγκτον.

«Έχω δει τις αναφορές, είναι απαίσιες. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά αυτές τις αναφορές και αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες. Οι ΗΠΑ ζητούν διαφανή έρευνα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Η αραβική χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, λόγω της διαμάχης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Μανσούρ Χάντι και των ανταρτών Χούτι. 

Ο — υπό την ηγεσία του Ριάντ — διεθνής συνασπισμός, από τον Μάρτιο του 2015, πραγματοποιεί διαρκείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι, κατ' απαίτηση του προέδρου Χάντι.

Η πολεμική σύρραξη έχει ως αποτέλεσμα μία οξύτατη μεταναστευτική κρίση.

Στα μέσα Μαρτίου, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε δημοψήφισμα για τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης στους βομβαρδισμούς, με ψήφους 54 — 46. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αντίθεσή της στο ψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γερουσία ενέκρινε την διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης προς τη Σ. Αραβία στην Υεμένη

Τον Δεκέμβριο, υπό τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν στην επίτευξη εκεχειρίας στο λιμάνι Αλ Χουντάιντα, στην ανταλλαγή φυλακισμένων και στην εγκατάσταση ανθρωπιστικών «διαδρόμων» στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής συνασπισμός είναι εξοπλισμένος με αμερικανικής προέλευσης πυραύλους, ενώ από τις πολεμικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 12.000 άμαχοι.

Σχετικά:

Η Γερουσία ενέκρινε την διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης προς τη Σ. Αραβία στην Υεμένη
Τραμπ: Ελεύθερος ο Αμερικανός που είχε απαχθεί στην Υεμένη
Βερολίνο: Η πώληση όπλων στο Ριάντ εξαρτάται από τον πόλεμο στην Υεμένη
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον τερματισμό της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Υεμένη
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών της Βουλής θα παύσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη
Tags:
αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί, αντάρτες, Χούτι, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Υεμένη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK