06:45 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (303)
0 10
Βρείτε μας

Ύστερα από την χθεσινή άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Χουάν Γκουάιδο, άνοιξε πλέον διάπλατα ο δρόμος για να ξεκινήσουν ποινικές διαδικασίες εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας έχει ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, δήλωσε ο Χούλιο Γκαρσία Ζέρπα, μέλος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Την Τρίτη, η Εθνική Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε να παρατείνει τις δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Γκουάιδο. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, Ντιοσντάντο Καμπέλο, δήλωσε ότι η κίνηση σήμαινε την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Γκουάιδο.

«Εναντίον του Γκουάιδο έχει ξεκινήσει μία ποινική διαδικασία, η οποία θα καθοδηγείται από το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Γενικό Εισαγγελέα. Το δικαστικό σύστημα θα λάβει απόφαση [στην περίπτωση του Γκουάιδο] βάσει των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων. Ο Γκουάιδο θα έχει το δικαίωμα υπεράσπισης. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα πρέπει να πληρώσει για ότι έχει κάνει. Θα πρέπει να πληρώσει για την προδοσία της χώρας», δήλωσε την Τετάρτη ο Γκαρσία, ο οποίος ηγείται της νομικής επιτροπής της Συντακτικής Συνέλευσης, όπως προβλήθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς της Βενεζουέλας.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανωτάτο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (303)
Tags:
ποινική διαδικασία, Νικολάς Μαδούρο, Χουάν Γκουάιδο, ΗΠΑ, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK