02:29 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Τηλεφωνική συνομιλία Ζάεφ - Μέρκελ για τις Πρέσπες: Τι είπαν για την επίσκεψη Τσίπρα

© AP Photo / Markus Schreiber
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, λίγο μετά από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

Στο τηλέφωνο μίλησαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Επί τάπητος ετέθη η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. 

Στη διάρκεια της συζήτησής τους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας ΜΙΑ, ο Ζάεφ ζήτησε από τη Μέρκελ στήριξη, σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. 

Οι δυο τους, όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά θετική είδηση για την Ευρώπη.

Παράλληλα, η συνομιλία τους διεβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία στις 2 Απριλίου, αποτελεί «ιστορική στιγμή». 

Άλλωστε, όπως τονίστηκε, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ένα θετικό παράδειγμα για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο Ζάεφ ενημέρωσε, εν τω μεταξύ τη Μέρκελ, για την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, όπως και για το επιχειρηματικό φόρουμ, όπου παρευρέθηκαν περισσότερες από 140 επιχειρήσεις της Ελλάδας. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη στήριξη που έχει παράσχει η χώρας της σε όλες τις διαδικασίες περιλαμβανομένου και του ονοματολογικού. 

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Ζόραν Ζάεφ, Άνγκελα Μέρκελ, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK