19:58 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι επιζώντες των επιθέσεων του Άμσμπουρι και του Σάλσμπερι εξακολουθούν να παραμένουν στο σκοτάδι, δίχως καμία επίσημη πληροφόρηση από την βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με τα περιστατικά.

Ο επιζών του περιστατικού δηλητηρίασης με Νόβιτσοκ στο Άμσμπουρι Τσάρλι Ρόουλι συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρωσίας στο Λονδίνο ζητώντας απαντήσεις, αφού οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου τον κράτησαν στο σκοτάδι αναφορικά με οποιεσδήποτε επίσημες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό για σχεδόν ένα χρόνο.

«Οι περισσότερες πληροφορίες που είχαν, τις είχαν διαβάσει στις εφημερίδες. Και έχω την εντύπωση ότι τόσο η οικογένεια του Ντον Στάργκες όσο και αυτή του Τσάρλι Ρόουλι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το τι συνέβη στο Άμσμπουρι και τι συνέβη στο Σάλσμπερι νωρίτερα, δήλωσε ο πρεσβευτής Αλέξανδρος Γιακοβένκο μετά τη συνάντηση με του τον Ρόουλι.

Οποιαδήποτε πληροφορία η Μόσχα κατάφερε να συγκεντρώσει για τα περιστατικά, με πλήρη έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, φρόντισε να τη μεταβιβάσει στα αδέλφια — και το μεγαλύτερο μέρος της ήταν μια «πλήρη αποκάλυψη» γι 'αυτούς, δήλωσε ο Γιακόβενκο. «Είναι απλοί άνθρωποι, διαβάζουν βρετανικές εφημερίδες. Τι θα μπορούσαν να γνωρίζουν — μόνο αυτά που προσφέρονται από τον Τύπο. Είναι λοιπόν καλό να έχουμε μια εναλλακτική άποψη και να κατανοήσουμε τη λογική της Ρωσίας».

Σύμφωνα με το RT, ο Ρόουλι και ο συνεργάτης του, Σταργκες, εισήχθησαν στο νοσοκομείο στις 30 Ιουνίου 2018. Αρχικά, η αστυνομία πίστευε ότι μπορεί να είχαν λάβει υπερβολική δόση ναρκωτικών, αλλά στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι οι δύο άνδρες είχαν δηλητηριαστεί από τον Novichok, τον ίδιο παράγοντα που ισχυριζόταν ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλσμπερι τέσσερις μήνες νωρίτερα. Ο Στάργκες πέθανε στο νοσοκομείο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, ενώ ο Ρόουλι ανέκτησε τη συνείδηση του, αλλά παρέμεινε ανάπηρος. Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές τον άφησαν ολοκληρωτικά στο φεγγάρι αναφορικά με την υπόθεσή του από τότε.

Παρά τη ρητορική της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι ήταν «πολύ πιθανό» η ρωσική κυβέρνηση να βρισκόταν πίσω από την επίθεση και πολλές χώρες να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία βάσει αυτής της πεποίθησης, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δημοσιοποίησε παρά ελάχιστα στοιχεία, συνεχίζοντας τις μυστικές έρευνες για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Έχει περάσει ένας χρόνος τώρα — και ακόμα δεν έχουμε δει επίσημα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής. «Αυτό που οδήγησε τον Τσάρλι και τον αδερφό του να επικοινωνήσουν μαζί μας είναι ακριβώς το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να λάβουν τίποτα από τις βρετανικές αρχές».

Αυτό που επιθυμούν οι οικογένειες των θυμάτων είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της έρευνας και τη δημοσιοποίηση ορισμένων επίσημων δεδομένων εκτός από τις ατελείωτες εικασίες των μέσων ενημέρωσης.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε την παραμικρή ανάμειξη στα γεγονότα στο Σάλσμπερι ή το Άμσμπουρι πέρυσι, τονίζοντας επανειλημμένα την διάθεση για συνεργασία με τις βρετανικές αρχές, γεγονός ωστόσο που δεν έχει γίνει αποδεκτό από το Λονδίνο.

Tags:
Σκριπάλ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Άμσμπερι, Σάλσμπερι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK