12:54 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις συζητήσεις με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Τι είπαν για τη βίζα, τη Συρία και περαιτέρω σχέδια συνεργασίας.

Σειρά διμερών συμφωνιών διαφορετικών αντικειμένων και περιοχών ενδιαφέροντος υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οι συνομιλίες με του τούρκο ομόλογό του ήταν εποικοδομητικές ωστόσο υπάρχουν και κάποια ζητήματα ανοιχτά.

«Αν πιστεύετε ότι όλες οι συνομιλίες ήταν ωραίες, ότι κολακεύσαμε ο ένας τον άλλο και συζητήσαμε για κατορθώματα, δεν είναι αλήθεια. Ήταν μία επιχειρηματική συνάντηση. Για παράδειγμα, διαφωνήσαμε για την επιβολή φόρων στη μεταλλουργία. Για μας οι τούρκοι συνέταιροι αύξησαν 2-2,5% τις τιμές ενώ για άλλες χώρες τις μείωσαν 1,3%» δήλωσε ο Πούτιν.

«Καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται αυτό, απλά σας λέω ότι δεν ήταν όλα τόσο καλά, οι τούρκοι συνεταίροι μας παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα κι εμείς για τα δικά μας» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της Αστάνα με τη συμμετοχή και του Ιράν.

«Ρωσία και Τουρκία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά στην τριμερή με τη συμμετοχή και του Ιράν. Τώρα που οι κύριες τρομοκρατικές δυνάμεις έχουν ηττηθεί, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην τελική σταθεροποίηση της κατάστασης και στην ανάπτυξης πολιτικής διαδικασίας» ανέφερε ο Πούτιν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προμήθεια με φυσικό αέριο στην Τουρκία είναι σταθερή και ότι η Ρωσία τηρεί τα συμβόλαια τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τις τιμές, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες ίσως ενώσουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν συμφώνησαν με τον Ερντογάν ότι οι κάτοχοι υπηρεσιακών διαβατηρίων θα μπορούν να ταξιδεύουν από την Τουρκία στη Ρωσία χωρίς να απαιτείται βίζα. Η πλήρης κατάργηση της βίζας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που συνδέεται με την ασφάλεια και το ζήτημα της Συρίας θα πρέπει να λυθεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε απαράδεκτο τον διαχωρισμό της Συρίας σε ζώνες επιρροής, τονίζοντας ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι σημαντική.

«Περιμένω ότι οι κοινές προσπάθειες θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης εντός και γύρω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη και τελικά οδηγεί στην εξουδετέρωση των τρομοκρατών. Στηρίζουμε την αρχή της διατήρησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ο διαχωρισμός της χώρας σε ζώνες επιρροής είναι απαράδεκτος» δήλωσε ο Πούτιν.

Όπως ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος το νέο ρωσο-τουρκικό επενδυτικό fund που τώρα διαθέτει 1 δισ. δολάρια θα μπορούσε να προσελκύσει περίπου 5 δις δολάρια επιπλέον.

«Το ρωσικό fund άμεσων επενδύσεων και το τουρκικό fund, που μόλις υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας 1 δισ. δολαρίων, συνεισφέρουν στην υλοποίηση νέων κοινών σχεδίων. Πιστεύω ότι με τέτοιο εγκεκριμένο κεφάλαιο θα είναι σε θέση να προσελκύσουν τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια για την χρηματοδότηση διαφόρων σχεδίων» δήλωσε.

 

Σχετικά:

Πούτιν: Ρωσία και Τουρκία εξετάζουν και άλλα οπλικά projects, πέραν των S-400
Tags:
S-400, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK