02:59 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η οικονομική θέση στο νέο Airbus A350 XWB

Η απάντηση της Airbus στα αμερικανικά σχέδια για νέους δασμούς

© AFP 2019 / Kazuhiro Nogi
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το αμερικανικό σχέδιο για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα επειδή η ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus έλαβε επιδοτήσεις δεν έχουν καμία «νομική βάση» και οι εκτιμήσεις για αμερικανικές απώλειες είναι «υπερβολικά υπερεκτιμημένες», αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία.

«Δεν βλέπουμε καμία νομική βάση γι' αυτό. Η Airbus έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με τα δευτερεύοντα στοιχεία που παρέμεναν μετά την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τον Μάιο του 2018 σχετικά με τη τις επιδοτήσεις. Το ποσό είναι υπερβολικά υπερεκτιμημένο και σε κάθε περίπτωση θα καθοριστεί από τον ΠΟΕ και όχι από τις ΗΠΑ. Αντίθετα και μόνο η απόφαση της περασμένης εβδομάδας δείχνει έλλειψη προθυμίας από την πλευρά της Boeing να συναινέσει και επιβεβαιώνει ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες του ΠΟΕ» αναφέρεται σε δήλωση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για θέματα επικοινωνίας της εταιρείας Ράινερ Όλερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαίνεται η διαμάχη ΗΠΑ — ΕΕ για την Airbus, νέους δασμούς ετοιμάζει η Ουάσιγκτον

Η Airbus προσθέτει ότι η υιοθέτηση της τελευταίας έκθεσης του ΠΟΕ θα επιτρέψει στην Ένωση να εξετάσει «ακόμα μεγαλύτερα αντίμετρα».

«Όλα αυτά οδηγούν σε αχρείαστη εμπορική ένταση και δείχνουν ότι η μόνη λογική λύση σε αυτή τη μακρά εμπορική διαμάχη είναι ένας διακανονισμός που είναι κάτι το οποίο ζητάμε από την αρχή» αναφέρει η Aibus.

Το Γραφείο Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) ανέφερε ότι ξεκινάει τη διαδικασία ταυτοποίησης των ευρωπαϊκών προϊόντων, στα οποία ενδεχομένως θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί.

Το Γραφείο εκτιμά ότι η ζημιά από τις επιχορηγήσεις ανέρχεται σε 11 δισ. ανά έτος.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική λίστα των ΗΠΑ, με πρόσθετους δασμούς κινδυνεύουν μη στρατιωτικά αεροπλάνα και τα ανταλλακτικά αεροσκαφών, τα οποία παράγονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ευρεία γκάμα τροφίμων μεταξύ των οποίων γιαούρτια, φιλέτα ψαριού, κρασιά και τυριά όπως επίσης ρούχα και μεγάλος αριθμός προϊόντων που παράγονται από χώρες της ΕΕ.

Στα τέλη Μαρτίου, ο ΠΟΕ αποφάσισε ότι η πλειονότητα των επιχορηγήσεων στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Boeing ήταν νόμιμες, ωστόσο, έκρινε ως λανθασμένο ειδικό φορολογικό πρόγραμμα που ίσχυε για την Boeing στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Η διαμάχη για τις επιχορηγήσεις στην Airbus, η οποία είναι ανταγωνίστρια εταιρεία της Boeing, χρονολογείται από το 2004, όταν η Ουάσιγκτον προσέφυγε για πρώτη φορά στον WTO. 

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι επίμαχες επιχορηγήσεις προξενούν οικονομική βλάβη στην Boeing, περιορίζοντας τις πωλήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την παροχή «μη δίκαιης» στήριξης προς την Boeing, όπως φορολογικά πλεονεκτήματα κ.α. Άλλωστε, σύμφωνα με τον WTO, οι αμερικανικές επιχορηγήσεις στην Boeing ανέρχονταν σε πάνω από 5 δισ. δολάρια από το 1989 έως το 2006.

Σχετικά:

«Καμπανάκι» Γαλλίας για την εμπορική διαμάχη ΕΕ - ΗΠΑ με φόντο την Airbus
Tags:
τρόφιμα, αεροσκάφη, Δασμοί, Boeing, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), Ευρωπαϊκή Ένωση, Airbus, Γαλλία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK