17:40 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (69)
0 40
Βρείτε μας

Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν τον ιδρυτή των WikiLeaks, με τις φωνές περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πληθαίνουν διαρκώς.

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα η απόφαση του Εκουαδόρ να «δώσει» τον Τζούλιαν Ασάνζ ως βορά στις βρετανικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις του ιδρυτή των WikiLeaks σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν καταστήσει τον Αυστραλό δημοσιογράφο «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις σημερινές εξελίξεις.

«Πρέπει να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε το δικαίωμα στην αλήθεια είναι αναφαίρετο για τον καθένα —πόσο μάλλον για έναν δημοσιογράφο που δημοσιοποιεί θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος» τονίζει στο Sputnik η επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ), Σάγια Τσαουσίδου.

«Δεν διέπραξε κάτι, πέρα από το να κάνει το λειτούργημά του σωστά» σπεύδει να διαμηνύσει, επιπλέον, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι δημοσιογράφοι που κάνουν αποκαλύψεις, δεν θα πρέπει να διώκονται ποινικά ή να δολοφονούνται». 

Και συμπληρώνει: «Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει τις δικλείδες ασφαλείας και τη νομοθεσία για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους».

Ωστόσο, όπως σπεύδει να παραδεχθεί, «αυτό είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται». Ως παράδειγμα, μάλιστα, επικαλείται τις δολοφονίες τεσσάρων δημοσιογράφων, σε διάστημα μόλις δύο ετών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε τέσσερις δολοφονίες δημοσιογράφων μέσα στην Ε.Ε. που ενεπλάκησαν σε αποκαλύψεις δημοσίου συμφέροντος. Αυτό τα λέει όλα» επισημαίνει η επικεφαλής του τμήματος.

«Γιατί τώρα;»

Μία ακόμη παράμετρος, την οποία η κα Τσαουσίδου θέτει στη δημόσια συζήτηση, συνίσταται στη χρονική συγκυρία. «Παρότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν ασκήθηκαν πιέσεις στο Εκουαδόρ (σ.σ. προκειμένου να άρει την ασυλία), σίγουρα υπάρχει ένα ερωτηματικό. Γιατί τώρα;»

Υπενθυμίζεται ότι το Εκουαδόρ ήρε αιφνιδίως το καθεστώς πολιτικού ασύλου, το οποίο είχε παρασχεθεί στον Ασάνζ το 2012, με αποτέλεσμα η βρετανική αστυνομία να εισέλθει το μεσημέρι της Πέμπτης στο κτήριο της πρεσβείας και να εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, η σχετική απόφαση ελήφθη ως συνέπεια των εγγυήσεων του Λονδίνου ότι ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισείουν τη θανατική ποινή. 

«Δηλαδή τώρα δόθηκαν οι εγγυήσεις και επετράπη η είσοδος της αστυνομίας στην πρεσβεία» διερωτάται με νόημα η επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων.

«Όταν βγαίνει ένα σκάνδαλο, δεν βγαίνει για να αποσιωπήσουμε κάτι άλλο που βρίσκεται στην επικαιρότητα; Ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα» σπεύδει να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, μάλιστα, απευθύνει έκκληση ώστε οι δημοσιογράφοι να έχουν μία καλύτερη αντιμετώπιση, καθώς «αυτή δεν στιγμή, όσοι ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία, δεν προστατεύονται».

Κούλογλου: Ενημέρωνε τους πολίτες και τη διεθνή κοινή γνώμη για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ

«Είναι μέσα στους πέντε επικρατέστερους υποψήφιους για το βραβείο, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και Δημοσιογράφους. Το βραβείο έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία μου και θα απονεμηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο», δηλώνει από την πλευρά του στο sputniknews.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Προσθέτει δε: «Πρόκειται για εκδήλωση του κυνισμού που επικρατεί στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις και παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση το οποίο προωθούσε ο Ασανζ μέσω των Wikileaks».

«Τα δικαιώματά του έχουν παραβιαστεί, εδώ και έξι χρόνια, που είναι κλεισμένος στην πρεσβεία. Δεν έχει υποπέσει σε κανένα έγκλημα. Το μόνο "έγκλημά" του, ήταν ότι ενημέρωνε τους πολίτες και τη διεθνή κοινή γνώμη για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ», τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Η σιωπή της ΕΣΗΕΑ

Τέλος, η κα Τσαουσίδου δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην εκκωφαντική σιωπή της ΕΣΗΕΑ, η οποία «δεν έχει βγάλει ουδεμία ανακοίνωση» όλα αυτά τα χρόνια.

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πολλά κολλήματα. Δεν μπορούν να πουν ελεύθερα την άποψή τους, γιατί πρόκειται για ένα διοικητικό συμβούλιο και κάποιοι μπορούν να διαφωνούν στο να βγάζουν κοινές και ομόφωνες ανακοινώσεις» σχολιάζει, χαρακτηριστικά.

Σε επικοινωνία με το sputniknews.gr, η ΕΣΗΕΑ διευκρινίζει ότι ο Τζουλιάν Ασάνζ δεν είναι μέλος της Ένωσης και επομένως, δεν προκύπτει η αναγκαιότητα έκδοσης ξεχωριστής ανακοίνωσης. «Μας καλύπτει η επικείμενη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων» προσθέτει η υπεύθυνη Διεθνών της ΕΣΗΕΑ.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (69)

Σχετικά:

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
Η Μέι καλωσορίζει τη σύλληψη Ασάνζ
Όταν το Εκουαδόρ έριξε τον Ασάνζ στους καρχαρίες
Οργή της Πάμελα Άντερσον για τη σύλληψη του Ασάνζ
«Επικίνδυνο προηγούμενο» χαρακτηρίζουν τη σύλληψη Ασάνζ οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
Δικηγόρος Ασάνζ: Μπορεί οι ΗΠΑ να παίζουν μυστικά τα χαρτιά τους
Η Σουηδία εξετάζει την επανάληψη της έρευνας κατά του Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση
Κομισιόν για Ασάνζ: Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ακόμα
Wikileaks: Ο Ασάνζ συνελήφθη για να εκδοθεί στις ΗΠΑ
Tags:
δημοσιογράφοι, σύλληψη, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, Εκουαδόρ, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK