14:59 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης. Η κατηγορία προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να εκδώσει τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ και πρέπει να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης και τον ρόλο των δημοσιογράφων σε ευθυγράμμιση με την εσωτερική και διεθνή νομοθεσία, αναφέρουν σε δήλωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Οι RSF καλεί τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να θέσουν σε προτεραιότητα την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία του ρόλου της δημοσιογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογραφικών πηγών, στη μεταχείριση του Ασάνζ, στην κατεύθυνση της νομοθεσίας της Βρετανίας και των υποχρεώσεων της χώρας όπως απορρέουν από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 11η Απριλίου: Η ημέρα που οι ΗΠΑ συνέλαβαν… τη δημοσιογραφία

«Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να απέχει από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ που έχουν στόχο κυρώσεις για τις δημοσιογραφικές τους ενέργειες» αναφέρεται.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν τη ποινική δίωξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

 

Σχετικά:

Όταν το Εκουαδόρ έριξε τον Ασάνζ στους καρχαρίες
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ ότι βοήθησε τη Μάνινγκ να αποκτήσει απόρρητα δεδομένα
Δικηγόρος Ασάνζ: Μπορεί οι ΗΠΑ να παίζουν μυστικά τα χαρτιά τους
Tags:
έκδοση, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK