23:09 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, διερωτάται γιατί δεν διώκονται επειδή δημοσίευσαν τα έγγραφα που διέρρευσε ο Ασάνζ μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times και η El Pais.

Ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορρέα, δήλωσε στο Sputnik ότι η σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένα ακόμη παράδειγμα δυο μέτρων και δυο σταθμών, καθώς ενώ τον κατηγορούν ότι διέρρευσε απόρρητα έγγραφα, κανένας δεν μιλά για νομικές κυρώσεις σε βάρος των μεγάλων μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν αυτές ακριβώς τις πληροφορίες.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά… Ο Ασάνζ απέκτησε τις πληροφορίες αλλά οι New York Times και η El Pais τις δημοσίευσαν, συνεπώς εάν τεκμαίρονται εγκληματικές ενέργειες διάδοσης απόρρητων πληροφοριών γιατί δεν αφορούν αυτά τα μέσα; Επειδή επιθυμούν… να σπάσουν τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, που είναι ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ.

Ο Ασάνζ συνελήφθη χθες μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου κατοικούσε από το 2012 με πολιτικό άσυλο. Η σύλληψή του έγινε μετά από αίτημα των ΗΠΑ αφού αρχικά ήρθη η ασυλία του στις αρχές της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 11η Απριλίου: Η ημέρα που οι ΗΠΑ συνέλαβαν… τη δημοσιογραφία

Ο ιδρυτής των WikiLeaks είχε βρει καταφύγιο στην Πρεσβεία για να μπορέσει να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα. Ο Ασάνζ απέρριπτε τις κατηγορίες αυτές και χαρακτήριζε πολιτικά τα κίνητρα της δίωξης σε βάρος του. Παρότι η Στοκχόλμη σταμάτησε την έρευνα το 2017, συνέχισε να καταζητείται για παραβίαση των όρων για την αποφυλάκισή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ασάνζ, που είναι γνωστός γιατί διέρρευσε απόρρητα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κινδυνεύει τώρα να εκδοθεί στις ΗΠΑ με κατηγορίες για hacking σε υπολογιστές που επισείει ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη. Οι ΗΠΑ έχουν διορία έως τις 12 Ιουνίου για να παράσχουν στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση του Ασάνζ.

Σχετικά:

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Δεν θα έχει ειδική μεταχείριση ο Ασάνζ
Το Twitter αντιδρά στις δηλώσεις της Κλίντον για τη σύλληψη του Ασάνζ
Συνελήφθη συνεργάτης του Ασάνζ ενώ προσπαθούσε να φύγει από το Εκουαδόρ (φωτογραφία)
Ρώσος Απεσταλμένος στον ΟΗΕ: Η έκδοση του Ασάνζ εγείρει πολλά ερωτήματα
Εκπρόσωπος ΟΗΕ: Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του Ασάνζ για μια δίκαιη δίκη
Σύλληψη Ασάνζ: «Το δικαίωμα στην αλήθεια είναι αναφαίρετο για τον καθένα»
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Χτύπημα στα δικαιώματα των δημοσιογράφων η σύλληψη Ασάνζ
Υπόθεση Ασάνζ: Γιατί τον κατηγορούν ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ασάνζ
Tags:
απόρρητο έγγραφο, σύλληψη, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, Ραφαέλ Κορρέα, Εκουαδόρ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK