02:13 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να πιέσουν την Τουρκία να μην προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών S-400, απειλώντας να σταματήσουν τις παραδόσεις των F-35 και να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα.

Με την Τουρκία να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο, απαρίθμησε την Πέμπτη αρκετούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα — σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι ήμασταν αρκετά ξεκάθαροι από μεριάς μας, από το υπουργείο Άμυνας, ότι υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την απόκτηση των S-400. Μιλήσαμε συχνά για αυτούς. Εννοώ, νούμερο ένα, εν αναμονή μιας τουρκικής απόφασης να παραιτηθούν πέραν αμφιβολίας από την παράδοση των S-400, ο άμεσος αντίκτυπος είναι ότι οι παραδόσεις και οι δραστηριότητες που συνδέονται με την επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των F-35, έχουν ανασταλεί», δήλωσε ο Παλαντίνο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Συνεχίζοντας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος παρέθεσε τα λόγια του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ότι «δεν θα παραμείνουμε αδρανείς ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας», προκειμένου να τονίσει ότι η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ανοιχτά και ξεκάθαρα την Άγκυρα για τις συνέπειες.

«Έχουμε σαφώς προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η πιθανή απόκτηση των S-400 θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση του προγράμματος F-35. Τρίτον, έχουμε συχνά δηλώσει ότι αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο — θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεχόμενες ενέργειες στο πλαίσιο του (νομοσχεδίου) ‘Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων'. Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε οντότητα που εμπλέκεται σε με μια τόσο σημαντική συναλλαγή. Τέλος, εξετάσαμε τον κίνδυνο — εάν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, αναλαμβάνει τον κίνδυνο να μην λάβει τα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας Patriot. Επομένως, αυτά είναι σαφή ρίσκα που συζητήσαμε εκτενώς και συνεχίζουμε να υπάρχου », κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαντίνο απέφυγε το ερώτημα εάν η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να κινδυνεύσει με την απόκτηση των S-400, δηλώνοντας απλά ότι «δεν έχω τίποτα περισσότερο (σ.σ. να πω) σε αυτό το σημείο».

Οι δηλώσεις του Παλαντίνο έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η αγορά των S-400 από τη Ρωσία είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη μεριά του, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είναι παράλογο να αμφισβητηθεί η ιδιότητα μέλους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για τη συμφωνία με τους S-400 και κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα δεν θα ενδώσει στην πίεση της Ουάσινγκτον.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να μας πουλήσουν τους Patriot, τότε αύριο μπορούμε να αγοράσουμε τη δεύτερη πυροβολαρχία S-400 και μπορούμε επίσης να αγοράσουμε άλλα συστήματα πυραυλικής άμυνας», ανέφερε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία για επικείμενες κυρώσεις, καλώντας την Άγκυρα να κάνει μια επιλογή.

«Μέχρι το τέλος του έτους, η Τουρκία θα έχει είτε τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο έδαφός της είτε ένα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Δεν θα έχουν και τα δύο», επισημαίνουν σε κοινό άρθρο τους, στους New York Times, γερουσιαστές και βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

 Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει πολλές φορές να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας εάν η Τουρκία αγοράσει τους S-400. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη σταματήσει την παράδοση εξαρτημάτων των μαχητικών F-35 στην Άγκυρα λόγω των σχεδίων της Τουρκίας για ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το Πεντάγωνο εδώ και καρό καιρό ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία ρωσικά συστήματα αεράμυνας μαζί με τα F-35, ισχυριζόμενοι ότι θα προσφέρουν σε Ρώσους ειδικούς πληροφόρηση σχετικά με τις διατομές του ραντάρ, το προφίλ πτήσεων και άλλων ευαίσθητων δεδομένων σχετικών με την τεχνολογία του μαχητικού.

Σχετικά:

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για τις παραδόσεις των S-400
Ερντογάν: Η παράδοση των ρωσικών S-400 μπορεί να γίνει πριν τον Ιούλιο
Ρώσος ειδικός: Αν η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει S-400, γιατί να μην μπορεί και η Τουρκία;
Tags:
αντιπυραυλική άμυνα, αντιπυραυλικό σύστημα, κυρώσεις, F-35, S-400, NATO, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK