06:55 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία ανήκει στο ευρωπαϊκό κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία είχε ξεκινήσει πριν τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Πάνω από 41.000 ηλεκτρονικές υπογραφές έχει συγκεντρώσει η διαδικτυακή, πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία του «DiEM25» για τη μη έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στο ευρωπαϊκό κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο συμμετέχουν τόσο ο ιδρυτής των WikiLeaks, όσο και η Πάμελα Άντερσον.

«Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις του Εκουαδόρ και του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εκδώσουν τον Ασάνζ στις ΗΠΑ» αναγράφεται στο ψήφισμα.

Οι συγγραφείς του αιτήματος υπογραμμίζουν ότι η διαρροή του Αυστραλού δημοσιογράφου με τα απόρρητα αμερικανικά έγραφα, τα οποία αφορούσαν τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ήταν προς το δημόσιο συμφέρον και ότι η χθεσινή σύλληψη συνιστά «σοβαρή απειλή στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τα γεγονότα της Πέμπτης και τη σύλληψη του Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

«Το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου αποτελεί ένα δημοκρατικό ιδανικό, το οποίο χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, η Πρώτη Τροποποίηση εγγυάται την ελευθερία του λόγου, παρότι οι ΗΠΑ, όπως όλες οι σύγχρονες δημοκρατίες, θέτουν όρια στην ελευθερία» δήλωσε την Παρασκευή, η Πάμελα Άντερσον, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαρροή των εγγράφων για την αμερικανική εμπλοκή σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ο Τζούλιαν Ασάνζ μετέβη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από την οποία ζήτησε και έλαβε άσυλο.

Την Πέμπτη, όμως, το Εκουαδόρ ήρε το καθεστώς ασύλου, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks από τις βρετανικές αρχές. Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει άγνωστο αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για υποκλοπή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Σχετικά:

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
Ραφαέλ Κορρέα στο Sputnik για σύλληψη Ασάνζ: Δυο μέτρα και δυο σταθμά
«Όχι» του Κόρμπιν στην έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ
Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Δεν θα έχει ειδική μεταχείριση ο Ασάνζ
Το Twitter αντιδρά στις δηλώσεις της Κλίντον για τη σύλληψη του Ασάνζ
Συνελήφθη συνεργάτης του Ασάνζ ενώ προσπαθούσε να φύγει από το Εκουαδόρ (φωτογραφία)
Tags:
WikiLeaks, DiEM25, Πάμελα Άντερσον, Γιάνης Βαρουφάκης, Τζούλιαν Ασάνζ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Εκουαδόρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK