16:19 17 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ

Εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τους δασμούς ξεκινά η ΕΕ

© AP Photo / Jacquelyn Martin
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Στις 11 Απριλίου, η Κομισιόν έλαβε την αρχική εξουσιοδότηση από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να εξομαλυνθεί η ένταση στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, έδωσαν σήμερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση στη λήψη της σχετικής απόφασης, λόγω της αντίδρασης της Γαλλίας.

Η σχετική απόφαση, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία να ξεκινήσουν οι συνομιλίες τις οποίες πρότεινε η Κομισιόν. Κατά ψήφισε η Γαλλία, ενώ απείχε το Βέλγιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συντονίζει την εμπορική πολιτική των 28 κρατών μελών της ΕΕ, επιθυμεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τη μείωση τιμολογίων στα βιομηχανικά προϊόντα και το δεύτερο για διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να πιστοποιήσουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» Μακρόν σε εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με τις ΗΠΑ

Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία τάχθηκε κατά των συνομιλιών. Συγκεκριμένα, το Παρίσι ήθελε να αποκλείσει από τις διαπραγματεύσεις ζητήματα γεωργίας και να εντάξει το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Η διαμάχη για τους δασμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών ξέσπασε πέρσι, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Αντίστοιχα η ΕΕ αύξησε τους δασμούς σε σειρά αγαθών από τις ΗΠΑ.

Σχετικά:

«Όχι» Μακρόν σε εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με τις ΗΠΑ
«Όχι» της Γαλλιας σε εμπορικές συμφωνίες με όσους αποχώρησαν από την Συμφωνία για το κλίμα
«Καμπανάκι» Γαλλίας για την εμπορική διαμάχη ΕΕ - ΗΠΑ με φόντο την Airbus
Tags:
συνομιλίες, Δασμοί, Κομισιόν, Γαλλία, ΕΕ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK