15:40 17 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ιρανή διπλώνει την εθνική σημαία της χώρας της καθώς περνά δίπλα από γκράφιτι με αντιαμερικανικό μήνυμα

Το Ιράν χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Πομπέο για ανάμειξη στη Βενεζουέλα

© AFP 2019 / BEHROUZ MEHRI
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για την «οικονομική παρουσία» του στη Νότια Αμερική και ότι «υποστηρίζει τις τρομοκρατικές προσπάθειες σε ολόκληρη την περιοχή».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταγγέλλει ως «γελοίους» τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ότι η Τεχεράνη παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το ιρανικό Press TV, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σεγιέτ Αμπάς Μουσάβι, δήλωσε ότι είναι η Ουάσινγκτον που θα πρέπει να σταματήσει την «κατάφωρη» ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και να σταματήσει τη στόχευσή της προς τη Λατινική Αμερική μέσω της «οικονομικής τρομοκρατίας».

Ο Μουσαβί κατηγόρησε τις ΗΠΑ για λεηλασία των αποθεμάτων συναλλαγματικών ισοτιμιών της Βενεζουέλας αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατήγγειλε ότι προτρέπει το «έθνος της Βενεζουέλας να ανατρέψει είτε τη νόμιμη κυβέρνηση είτε να πεθάνεις της πείνας».

«Οι ΗΠΑ κάτω από τη διοίκηση Τραμπ επιδιώκουν να μετατρέψουν τη Λατινική Αμερική σε αυλή τους, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, τα έθνη του κόσμου, ιδιαίτερα ο λαός της Λατινικής Αμερικής, έχουν ξυπνήσει και ο τροχός του χρόνου δεν θα κινηθεί προς τα πίσω», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι μια ομάδα Ιρανών ειδικών προσπαθεί να «βελτιώσει τα συστήματα ύδρευσης και ηλεκτρισμού στη Βενεζουέλα» κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας της Νότιας Αμερικής.

Τα σχόλια έγιναν μετά από συνέντευξη του Πομπέο, στην οποία ισχυρίστηκε ότι «τα ιρανικά χρήματα παραμένουν στη Νότια Αμερική και χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς, υποστηρίζοντας τη Χεζμπολάχ, […] διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις […] και τις τρομοκρατικές απόπειρες σε ολόκληρη την περιοχή».

Σχετικά:

Ο Πομπέο επιβεβαιώνει ότι η στρατιωτική παρέμβαση στη Βενεζουέλα αποτελεί πιθανή επιλογή
Κρυφή συζήτηση για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα από αμερικανικό Think Tank
Πομπέο: «Ξεκάθαρη πρόκληση» η παρουσία της Ρωσίας στη Βενεζουέλα
«Μπλόκο» του ΔΝΤ σε κονδύλια 400 δισ. δολαρίων για τη Βενεζουέλα
Κούβα προς ΗΠΑ: Λέμε «όχι» στους εκβιασμούς για τη Βενεζουέλα
Πενς: Σύντομα τα επιπλέον μέτρα κατά της Κούβας για τη Βενεζουέλα
Tags:
Μάικ Πομπέο, Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK