09:53 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Διαδηλωτές στο Χαρτούμ του Σουδάν

Η Αφρικανική Ένωση απειλεί να αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν μετά το πραξικόπημα

© AP Photo/ Anonymous
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τον Δεκέμβριο, διαμαρτυρίες για την αύξηση των τιμών του ψωμιού ξέσπασαν στο Σουδάν και αργότερα κλιμακώθηκαν σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο καλώντας τον πρόεδρο Ομάρ Μπασίρ να παραιτηθεί και να τερματίσει την 30ετή κυριαρχία του.

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) απείλησε να αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν μετά το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, ζητώντας από τους στρατιωτικούς να παραδώσουν την εξουσία σε μια μεταβατική πολιτικά καθοδηγούμενη πολιτική αρχή.

Το συμβούλιο ζήτησε από τους Σουδανούς στρατιωτικούς να «παραβλέψουν και να παραδώσουν την εξουσία σε μια μεταβατική πολιτική αρχή, σύμφωνα με τη βούληση του λαού και τη συνταγματική τάξη, εντός μέγιστης προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία υιοθέτησης του παρόν ανακοινωθέντος [Δευτέρα], σύμφωνα με το κείμενο.

Το συμβούλιο προειδοποίησε ότι η μη εκπλήρωση αυτού του αιτήματος θα οδηγήσει στην αυτόματη εφαρμογή του άρθρου 7 του πρωτοκόλλου του, «ιδίως στην αναστολή της συμμετοχής του Σουδάν σε όλες τις δραστηριότητες της ΑΕ μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, διαμαρτυρίες για την αύξηση των τιμών του ψωμιού ξέσπασαν στο Σουδάν και αργότερα κλιμακώθηκαν σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο καλώντας τον πρόεδρο Ομάρ Μπασίρ να παραιτηθεί και να τερματίσει την 30ετή κυριαρχία του.

Στις 11 Απριλίου, ο υπουργός Άμυνας του Σουδάν Αουάντ Μοχάμεντ Αχμέντ Ιμπν Αούφ ανακοίνωσε ότι ο Μπασίρ συνελήφθη και πως δημιουργήθηκε ένα μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο που θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Tags:
συμβούλιο, υπουργός Άμυνας, εκλογές, Αφρικανική Ένωση, Σουδάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK