10:24 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η λέξη «Φαραώ» στη βιβλική ιστορία συνδέεται παραδοσιακά με απόπειρες υποδούλωσης των Ισραηλιτών ωστόσο ένας από τους βασιλείς αυτούς ίσως έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του αρχαίου βασιλείου του Ισραήλ.

Ένας Ισραηλινός αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ονόματι Φινκενστάιν ισχυρίζεται πως το ισραηλινό βασίλειο μπορεί να έχει δημιουργηθεί μετά από προσπάθεια του Φαραώ της Αιγύπτου Σωσένκ του Α, επίσης γνωστού ως Σισάκ, ο οποίος σύμφωνα με τη Βίβλο επιτέθηκε στην Ιερουσαλήμ και τη λεηλάτησε, όπως μετέδωσε η Haaretz.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο επιστήμονας, η εκστρατεία του Φαραώ δεν ήταν απλώς μια επιθετική επιδρομή, αλλά μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της ηγεμονίας της Αιγύπτου στη Χαναάν, οδηγώντας ενδεχομένως τον Σωσένκ να εγκαταστήσει έναν κυβερνήτη για να διατηρήσει τον έλεγχο στην περιοχή.

Η λίστα με τις εκστρατείες του Σωσένκ του Α σε τοίχο στο Καρνάκ.
Η λίστα με τις εκστρατείες του Σωσένκ του Α σε τοίχο στο Καρνάκ.

Σύμφωνα με τον Φινκενστάιν, ορισμένες ενδείξεις δείχνουν ότι η δημιουργία του βόρειου Βασιλείου του Ισραήλ ήταν πιθανώς αποτέλεσμα των πολιτικών ρυθμίσεων του Σωσένκ.

«Χρονικά τοποθετείται σωστά. Θεωρητικά, ο Σωσένκ θα μπορούσε να ήταν αυτός που εγκατέστησε τον Ιεροβοάμ ως υποτελή του», αναφέρει ο αρχαιολόγος υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση μεταξύ του Φαραώ και του ιδρυτή του Ισραηλιτικού βασιλείου μπορεί να αποτελεί κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο λαών.

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ κάποια αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει «απτή απόδειξη».

Tags:
έρευνα, αρχαιολόγοι, Φαραώ, Τελ Αβίβ, Ισραήλ, Αίγυπτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK