11:06 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι πιέσεις αυξάνονται προς την Άγκυρα καθώς η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Τουρκίας η αγορά των S-400 δήλωσε στο Sputnik ο Γιουσούφ Τουνκερ.

Ο προτεινόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, εξέφρασε την πρόθεσή του αυξήσει τις πιέσεις για την Τουρκία εάν τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη θέση.

«Εάν προχωρήσουν στην απόκτηση των S-400, τότε δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35. Δεν θα γίνει πώληση Patriot. Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί όσο πιο καθαρά γίνεται. Δεν θα είναι ένα πολύ σοφό βήμα», είπε ο Σάτερφιλντ μιλώντας σε συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα.

Το Sputnik ζήτησε για το θέμα με τον Γιουσούφ Τουνκερ στέλεχος του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan), ο οποίος εκτίμησε ότι η επιθετική ρητορική των απειλών των ΗΠΑ ενάντια στην Άγκυρα θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

«Ο λαός της Τουρκίας έχει ήδη κουραστεί πολύ από τη ρητορική της Δύσης και πορεύεται στο δρόμο της δημιουργίας νέων συμμαχιών και της οικοδόμησης νέων ισοροπιών δύναμης. Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να το κάνει αυτό στις σχέσεις της με χώρες της περιοχής. Συγκεκριμένα, το πιο επείγον ζήτημα για την Τουρκία αυτή τη στιγμή, είναι να πετύχει ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ τη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν, όσον αφορά τις χώρες της Δυτικής Ασίας και ευρύτερα στη συνέχεια με την Κίνα», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που προωθούν για την Τουρκία ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο και ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ για κυρώσεις στην Τουρκία, είναι αντίστοιχες με εκείνες που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ. Η στρατηγική των ΗΠΑ, όπως βλέπουμε δεν αλλάζει.

«Οι ίδιες κυρώσεις, οι ίδιες απειλές "για καταστροφή της οικονομίας". Η Τουρκία θα χτίσει τη στρατηγική της με αυτό ως δεδομένο. Έχουμε έναν κοινό εχθρό και συνεπώς απαιτείται συντονισμός των βημάτων της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Οι γεωπολιτικές συνθήκες οι ίδιες το δείχνουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πολιτικός.
Πρόσθεσε ότι οι απειλές και τις πιέσεις στην Ουάσιγκτον προέρχονται κυρίως από την δέσμευση της Άγκυρας στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 που συνιστά στρατηγική επιλογή.

«Από την άποψη της Τουρκίας, το S-400 δε συνιστά απλώς μια αγορά οπλισμού, είναι στρατηγική επιλογή. Δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με βάση ποιο οπλικό σύστημα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Η αγορά των S-400 είναι ένα στρατηγικό βήμα για την Τουρκία. Η Αμερική το αντιλαμβάνεται αυτό και συνεπώς έχει ξεκινήσει να ασκεί περισσότερη πίεση στην Τουρκία. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει περισσότερες οικονομικές απειλές και κρίσης. Αλλά η χώρα μας είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτές».

Σχετικά:

Τουρκία: Θα αλλάξουμε τις παραμέτρους των S-400 αν οι ΗΠΑ αποδείξουν ότι συνιστούν απειλή
Τούρκος Yπ. Οικονομικών: Ο Τραμπ έδειξε «λογική προσέγγιση» στο θέμα των S-400
Τούρκος ΥΕΘΑ: Έτοιμοι να συζητήσουμε τις αμερικανικές ανησυχίες για τους S-400
Η Ινδία ελπίζει σε αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων για τη συμφωνία για τους S-400
Αρθρογράφος στο Stern: «Εφιάλτης για το ΝΑΤΟ» η αγορά των S-400 από την Τουρκία
Κρεμλίνο: Η Μόσχα χαιρετίζει τη στάση της Τουρκίας για τους S-400
Οι ΗΠΑ απαριθμούν τα ρίσκα για την Τουρκία εάν δεν υποκύψει στις πιέσεις για τους S-400
Tags:
κυρώσεις, S-400, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK