18:39 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ μίλησε στο BBC για τον λόγο που η κυβέρνησή του προχώρησε στην άρση του ασύλου του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στις 11 Απριλίου, μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στη Βρετανία, όπου ζούσε για επτά χρόνια.

Στην απόφασή του να άρει το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ από τον προηγούμενο πρόεδρο του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορρέα, αναφέρθηκε ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο, κατηγορώντας τον ιδρυτή του WikiLeaks για «επανειλημμένες παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων και των πρωτοκόλλων για την καθημερινότητα».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Ασάνζ συνελήφθη μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου κατοικούσε από το 2012 με πολιτικό άσυλο, μετά από αίτημα των ΗΠΑ αφού αρχικά ήρθη η ασυλία του.

Μιλώντας στο BBC, ο Μορένο αναφέρθηκε εκ νέου στις συνήθειες του Ασάνζ όσο ζούσε στην πρεσβεία και σε συμπεριφορές που φέρεται να είχει και οι οποίες ενοχλούσαν το προσωπικό. 

Mιλώντας στην Daily Mail, ο πρέσβης του Εκουαδόρ στη Βρετανία Τζέιμι Μάρσαν, είχε αναφερθεί προηγουμένως σε διάφορα περιστατικά στην καθημερινότητα, όσο ο Ασάνζ ζούσε στην πρεσβεία, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις του με το προσωπικό είχαν επιδεινωθεί ιδιαιτέρως, το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως είπε ο ιδρυτής του WikiLeaks λέρωνε τους τοίχους με περιττώματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Όταν ο Ασάνζ ήθελε να είναι δυσάρεστος, λέρωνε τους τοίχους με περιττώματα (…) Έπρεπε να τού υπενθυμίζουμε να τραβάει το καζανάκι της τουαλέτας και να πλένει τα πιάτα. Έπρεπε να τού υπευνθυμίζουμε φυσιολογικές εκφάνσεις συμπεριφοράς όλη την ώρα», είχε πει ο Μάρσαν. 

Εντούτοις, η δικηγόρος του Ασάνζ, Τζένιφερ Ρόμπινσον, μιλώντας στο Sky News, έκανε λόγο για «εξωφρενικές κατηγορίες», σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι είναι ψέματα που θέλουν να δικαιολογήσουν την απόφαση άρσης του ασύλου. 

Σχετικά:

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
Tags:
άσυλο, WikiLeaks, Λένιν Μορένο, Τζούλιαν Ασάνζ, Βρετανία, Εκουαδόρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK