05:37 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ρωσικό Ilyushin Il-62M

Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις χώρες να εμποδίζουν τα ρωσικά αεροπλάνα που οδεύουν στη Βενεζουέλα

© AFP 2019 / Yuri Cortez
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 11

Η άφιξη ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο του 2019 προκάλεσε την κριτική των ΗΠΑ, οι οποίες κατηγόρησαν τη Μόσχα για αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο λατινοαμερικανικό κράτος που πλήττεται πολιτική κρίση. Η Ρωσία, από την πλευρά της, υπενθύμισε ότι έχει συνάψει διμερή συμφωνία με το Καράκας.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από όλα τα κράτη της διεθνούς κοινότητας να αρνούνται το δικαίωμα διέλευσης από τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα που πετούν με προορισμό τη Βενεζουέλα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μάλτας.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μόργκαν Ορτάγκους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιδοκιμάζουν την κίνηση της Μάλτας να απαγορεύσει τη διέλευση δύο ρωσικών αεροπλάνων τα οποία μετέβαιναν στη Βενεζουέλα.

Κάλεσε επίσης όλα τα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μάλτας.

Στις 4 Απριλίου, η Ρωσία ζήτησε άδεια από τη Μάλτα για να περάσουν από τον εναέριο χώρο της δύο ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία μετέβαιναν προς τη Βενεζουέλα, με τη Βαλέτα ωστόσο να δίνει αρνητική απάντηση.

Σε δήλωσή της, την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι η Ρωσία, όταν εξεταστούν οι μελλοντικές σχέσεις Μόσχας — Βαλέτας, θα λάβει υπόψη της την απόφαση της Μάλτας να αρνηθεί την είσοδο των δύο ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της.

Σχετικά:

Κρίση στη Βενεζουέλα
Μόσχα: Θα ληφθεί υπόψη το «όχι» της Μάλτας στη διέλευση δύο ρωσικών αεροσκαφών
Tags:
αεροπλάνα, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, Βαλέτα, Μόσχα, Βενεζουέλα, Μάλτα, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK