21:04 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Αρχές ασφαλείας στη Σρι Λάνκα μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα αποτέλεσμα της αποτυχίας διαμοιρασμού πληροφοριών

© AFP 2019 / Jewel Samad
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τα τραγικά σφάλματα στην διαχείρηση της κρίσης τα οποία οδήγησαν στο μακελείο από τις βομβιστικές επιθέσεις σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων της Σρι Λάνκα Χάρσα Ντε Σίλβα.

Οι θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Κυριακής στη Σρι Λάνκα δεν ήταν αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, αλλά η αποτυχία της εσωτερικής κυκλοφορίας των πληροφοριών σε άτομα ικανά να αναλάβουν δράση, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Μεταρρυθμίσεων της Σρι Λάνκα Χάρσα Ντε Σίλβα.

«Υπήρξε μια κολοσσιαία αποτυχία στον διαμοιρασμό αυτής της πληροφορίας στους σωστούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέτρα για να αποτρέψουν τουλάχιστον κάποια από αυτά που συνέβησαν», δήλωσε η De Silva στο CNN τη Δευτέρα.

Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ινδίας είχαν ενημερώσει από πριν τη Σρι Λάνκα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο Ντε Σίλβα.

«Είχαν πληροφορίες, συνεργάζονταν με τοπικές και ξένες υπηρεσίες πληροφόρησης και λάβαμε πληροφορίες από το εξωτερικό ότι θα συνέβαινε κάτι τρομερό», δήλωσε ο Ντε Σίλβα. «Έχει αποσταλεί ένα σημείωμα στο υπουργείο Άμυνας το οποίο στη συνέχεια το έστειλε στον Γενικό Επιθεωρητή της Αστυνομίας, ο οποίος στη συνέχεια το έστειλε σε διάφορους άλλους ανθρώπους, οπότε δεν ήταν αποτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών. Ήταν μία αποτυχία να υλοποιηθεί αυτό που έπρεπε να υλοποιηθεί. Για το λόγο αυτό δεν έγινε».

Σύμφωνα με τον Ντε Σίλβα, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα «κρατήθηκε στο σκοτάδι» για την πλοκή και ο πρόεδρος και υπουργός Άμυνας αγνοούσε επίσης τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν.

«Ο πρόεδρος ήταν σε ιδιωτική επίσκεψη στο εξωτερικό, και θα περίμενα ότι ο πρωθυπουργός ήταν καλά ενημερωμένος, αλλά αυτό δεν είχε συμβεί», ανέφερε.

Την Κυριακή του Πάσχα, η χώρα κλονίστηκε από μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 290 άτομα και άφησαν άλλους 500 τραυματίες. Αυτές είναι οι χειρότερες επιθέσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας από το τέλος του 25χρονου εμφυλίου πολέμου.

Το Κολόμπο ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση ασφάλειας μετά την τραγωδία. Από τη Δευτέρα, τουλάχιστον 24 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις. Οι αρχές εισήγαγαν και επανέθεσαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και διέθεσαν επιπλέον 1.000 στρατιώτες στην πρωτεύουσα.

Τη Δευτέρα, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ειδική ομάδα στη Σρι Λάνκα για να ερευνήσει τα κύματα των θανατηφόρων βομβιστικών επιθέσεων.

Tags:
αστυνομία, Ινδία, ΗΠΑ, Σρι Λάνκα, Κολόμπο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK