23:27 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η συντακτική ομάδα του Sputnik της Γαλλίας δημοσίευσε την αυθεντική φωτογραφία που έχει προκαλέσει ερωτηματικά με όλα τα metadata, προκαλώντας πολλούς ιστότοπους να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της. Παρόλα αυτά, ο Guardian προστέθηκε στα Μέσα που έλαβε υπόψιν τους ισχυρισμούς.

Το Σαββατοκύριακο, η φωτογραφία του Sputnik Γαλλίας για την πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων μπήκε στη σειρά ιστοριών στο Instagram του Guardian «Ψεύτικο ή Πραγματικό» (Fake or for Real), για το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα στα όσα μεταδίδουν τα Μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παναγία των Παρισίων: Αντιπαράθεση για τη φωτογραφία με τους δύο χαμογελαστούς άνδρες

Η φωτογραφία με τον φλεγόμενο καθεδρικό, που έχει ληφθεί από απόσταση, δείχνει επίσης δύο άντρες να γελούν, και αυτό είναι όλο. Η φωτογραφία εμφανίστηκε πρώτη φορά κατά τη ζωντανή κάλυψη της πυρκαγιάς από το Sputnik της Γαλλίας και δημοσιεύτηκε πρώτα στα social media του SF και στην ιστοσελίδα χωρίς το λογότυπο του Μέσου.

Fake
© Φωτογραφία : The Guardian/instagram
Fake

Γρήγορα η φωτογραφία διαδόθηκε στα social media, με κάποιους μπλόγκερ να υποθέτουν ότι οι δύο άντρες είναι Μουσουλμάνοι και κάποιους να ισχυρίζονται ότι «οι Μουσουλμάνοι χαίρονταν με την τραγωδία».

Fake
© Φωτογραφία : The Guardian/instagram
Fake

Η διαμάχη έφτασε στο PolitiFact, αμερικανικό πρόγραμμα που ελέγχει τα γεγονότα, που ισχυρίστηκε επικαλούμενο ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ντένβερ, ότι οι δύο άντρες προστέθηκαν στη φωτογραφία, προφανώς σε μία απόπειρα να δοθεί ώθηση στο ισλαμοφοβικό αφήγημα.

Fake
© Φωτογραφία : The Guardian/instagram
Fake

Το Sputnik της Γαλλίας σχολίασε θλιβερούς ισχυρισμούς και η επικεφαλής της ιστοσελίδας Νατάλια Νοβικόβα ζήτησε υπευθυνότητα στη δημοσιογραφία. Επίσης έβαλε την αυθεντική φωτογραφία στο cloud όπου τα metadata δείχνουν πότε και πώς έγιναν οι φωτογραφίες μετά το κατέβασμά τους (πατήστε ΕΔΩ).

Πολλά ειδησεογραφικά Μέσα και μέσα ελέγχου προχώρησαν στην ενημέρωση των σχετικών θεμάτων τους. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο ο Guardian δεν έχει προχωρήσει σε διόρθωση.

Σχετικά:

Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων
Tags:
Παναγία των Παρισίων, φωτιά, πυρκαγιά, Guardian, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK