21:11 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Διεθνές Αρκτικό Φόρουμ

Πούτιν: Η Ρωσία δεν συμφωνεί με τις προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει αξίες σε άλλους

© Sputnik / Ramil Sitdikov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι ορισμένες δυτικές χώρες ισχυρίζονται ότι είναι παγκόσμιοι ηγέτες, ενώ ταυτόχρονα ασκούν εκβιασμούς, κυρώσεις και άλλες πιέσεις.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία κατηγορηματικά διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

Σε συνέντευξή του με τον Κινέζο δημοσιογράφο Ρενμίν Ριμπάο (People's Daily) που δημοσιεύθηκε πριν από την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας — Κίνας είναι ένας «σταθεροποιητικός παράγοντας στις παγκόσμιες υποθέσεις», προσθέτοντας ότι δύο χώρες έχουν κοινές απόψεις για βασικά σύγχρονα ζητήματα.

«Δυστυχώς, μερικές Δυτικές χώρες διεκδικούν το δικαίωμα για την αποκλειστική παγκόσμια ηγεσία. Παραβιάζουν με θάρρος τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και προσφεύγουν σε εκβιασμούς, επιβάλλουν κυρώσεις, πιέζουν και προσπαθούν να επιβάλουν τις αξίες και τα ασαφή ιδεώδη τους σε ολόκληρες χώρες και λαούς. Δεν συμφωνώ με τέτοιες προσεγγίσεις», ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην ημερήσια κινεζική εφημερίδα People's Daily, που δημοσιεύθηκε πριν από την επίσκεψή του στο Πεκίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να συντονίζουν στενά τις πολιτικές τους για τη βελτίωση της διεθνούς κατάστασης και τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και δημοκρατικού κόσμου.

«Για τη βελτίωση της διεθνούς κατάστασης και τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης, θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας σε πιεστικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα και τη διατήρηση στενής συνεργασίας σε τέτοιες κορυφαίες διεθνείς πλατφόρμες όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η G20, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, οι BRICS και η Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε ο Πούτιν.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί για συνεργασία με ομοϊδεάτες [παίκτες] — με όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της διεθνούς επικοινωνίας με την αδιάψευστη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Πούτιν.

Το Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Πούτιν τόνισε ότι «οι ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα αποτελούν επί του παρόντος σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στις διεθνείς υποθέσεις και στην ευρασιατική ασφάλεια, προσφέροντας ένα μοντέλο παραγωγικής οικονομικής συνεργασίας.

Εκείνη την εποχή, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίνγκ, σχολιάζοντας στην ομιλία του Πούτιν, σημείωσε ότι η Κίνα συμφώνησε με τις παρατηρήσεις του Ρώσου προέδρου αναφορικά με τις σχέσεις Πεκίνου-Μόσχας.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι ο πρόεδρος Πούτιν την ομιλία του δήλωσε ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει σταθερές, φιλικές και δίκαιες σχέσεις με την πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, με τις στρατηγικές σχέσεις Ρωσίας-Κίνας να αποτελούν παράδειγμα τέτοιου είδους εταιρικής σχέσης. Συμφωνούμε με την σημασία που ο πρόεδρος Πούτιν απέδωσε στις ρώσο-κινεζικές σχέσεις», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ στις 26 Απριλίου κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο. Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συσχέτιση μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του δρόμου του μεταξιού της Κίνας, καθώς και στις πρακτικές ιδέες για την ευρασιατική εταιρική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Οικονομική Κοινότητα της Ευρασίας.

Ο Σι αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία αργότερα τον Ιούνιο, καθώς θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Tags:
διεθνές δίκαιο, κυρώσεις, Βλαντίμιρ Πούτιν, Κίνα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK