ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (309)
0 0 0
Βρείτε μας

Λίγες ώρες απομένουν πριν τη λήξη της λεγόμενης προθεσμίας, μετά το πέρας της οποίας αντιπρόσωποι του Χουάν Γκουάιδο θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στο κτίριο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον ώρες πριν από την λήξη της λεγόμενης προθεσμίας στο τέλος της οποίας αναμένεται οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο να πάρουν τον έλεγχο του κτιρίου, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik.

Το πρώτο αυτοκίνητο μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ έφτασε στις 6:15 μ.μ. EST (10:15 π.μ. GMT) την Τετάρτη και τώρα τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα βρίσκονται μπροστά από το κτίριο. Οι αρχές επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι τα στελέχη κλήθηκαν εξαιτίας καταγγελιών ότι η πρεσβεία έχει βανδαλιστεί.

Δεκάδες Αμερικανοί ακτιβιστές βρίσκονται σήμερα στο διπλωματικό κτίριο και είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν στους αντιπροσώπους του Γκουάιδο να το καταλάβουν. Μερικοί από τους ακτιβιστές παρέμειναν στην πρεσβεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες όπου και πραγματοποίησαν διάφορες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις και ομιλίες. Οι ακτιβιστές βρίσκονται στην πρεσβεία με την άδεια του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (309)
Tags:
πρεσβεία, Νικολάς Μαδούρο, Χουάν Γκουάιδο, ΗΠΑ, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK