16:18 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Επιτροπή της Βόρειας Κορέας για την Ειρηνική Επανένωση της χώρας επέκρινε τη Νότια Κορέα για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων της πολεμικής αεροπορίας με τις ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο και δεσμεύτηκε να απαντήσει αντίστοιχα με τις ένοπλες δυνάμεις.

«Οι αρχές της Νότιας Κορέας κινούνται ενάντια στη διαδικασία συμφιλίωσης στη Κορεατική Χερσόνησο και αυτό μας απογοητεύει βαθύτατα… Ο άνεμος φυσικά φέρνει κύματα. Από τη στιγμή που οι αρχές της Νότιας Κορέας από κοινού με τις ΗΠΑ εμφανώς προχώρησαν σε στρατιωτικές προκλήσεις κατά της δημοκρατίας μας, θα υπάρξει απάντηση από τον στρατό μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι ασκήσεις των δύο εβδομάδων ξεκίνησαν τη Δευτέρα, και αποτελούν κλιμάκωση της εκδοχής των ασκήσεων Max Thunder, ενώ γίνονται με τη συμμετοχή και αυστραλιανών δυνάμεων.

Η Πιονγιάνγκ εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα γυμνάσια παραβιάζουν τη στρατιωτική συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της τρίτης συνόδου μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας Μου Τζε-ιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε ότι η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ θα δημιουργούσαν στρατιωτική επιτροπή για την ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την εγκαθίδρυση ζώνης στην περιοχή των συνόρων της Κίτρινης Θάλασσας και της Θάλασσας της Ιαπωνίας που δεν θα πραγματοποιούνταν γυμνάσια.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας Γιουνγκ Κίουνγκ Ντου σημείωσαν ότι οι ασκήσεις υποβαθμίστηκαν σε μία κίνηση «μείωσης της έντασης και στήριξης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου με ένα τελικό, πλήρως επαληθευμένο τρόπο».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε στο Twitter ότι ήθελε τον τερματισμό των ασκήσεων προκειμένου να «γλιτώσει τις ΗΠΑ από εκατομμύρια δολάρια για τα οποία δεν θα αποζημιωθούν».

Σχετικά:

ΗΠΑ και Νότια Κορέα εκτιμούν ότι δεν έκανε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου η Βόρεια Κορέα
Βάση στη Νότια Κορέα εκτόξευσε κατά λάθος πύραυλο
Tags:
στρατιωτικά γυμνάσια, στρατός, Κιμ Γιονγκ Ουν, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK