13:22 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σε ανακοίνωση στον λογαριασμό της στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα προειδοποίησε για το σοβαρό ενδεχόμενο νέων επιθέσεων το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ παρότρυνε τους πολίτες να παραμείνουν μακριά από συγκεντρώσεις κόσμου και τόπους λατρείας.

Πριν από τις επιθέσεις του Πάσχα, οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν τις αρχές της Σρι Λάνκα για τις επερχόμενες βομβιστικές επιθέσεις, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας απέτυχαν να ενεργήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα εξέδωσε προειδοποίηση την Πέμπτη για την πιθανότητα περισσότερων τρομοκρατικών επιθέσεων το επερχόμενο Σαββατοκύριακο, επικαλούμενη τις αρχές της Σρι Λάνκα.

«Οι αρχές της Σρι Λάνκα αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετες επιθέσεις με στόχο τόπους λατρείας», δήλωσε η πρεσβεία.

«Αποφύγετε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ξεκινώντας αύριο, 26 Απριλίου έως Κυριακή 28 Απριλίου. Συνεχίστε να είστε προσεκτικοί και αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη», πρόσθεσε.

​Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, αξιωματούχοι των ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποίησαν τις αρχές της Σρι Λάνκα για τις επιθέσεις ήδη από τις 4 Απριλίου. Στις 11 Απριλίου, ένας αξιωματούχος της αστυνομίας της Σρι Λάνκα έστειλε ένα σημείωμα στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, περιγράφοντας λεπτομερώς την απειλή για επικείμενη βομβιστική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των διευθύνσεων και των τηλεφωνικών αριθμών των υπόπτων, αναφέρουν οι New York Times. Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι δεν είδαν καν το σημείωμα, αναφέρει η έκθεση.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαϊτριπάλα Σίρισενα, κατηγόρησε τον ΥΠΕΞ κ. Χεμασίρι Φερνάντο και τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Πουτζίθ Τζαγιασουντάρα για την αποτυχία τους να ενεργήσουν βάσει των προειδοποιήσεων και ζήτησε την παραίτησή τους. Ο Φερνάντο έχει ήδη παραιτηθεί, σύμφωνα με την έκθεση των New York Times.

Για τις επιθέσεις κατηγορήθηκε η ισλαμική τρομοκρατική ομάδα της Σρι Λάνκα National Thowheeth Jama'ath η οποία πιστεύεται ότι έχει δηλώσει υποταγή στον ISIS. Στις 23 Απριλίου, ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι της αστυνομίας της Σρι Λάνκα δήλωσαν ότι πιστεύουν πως τουλάχιστον δύο τρομοκράτες που υποτίθεται ότι θα συμμετάσχουν στις επιθέσεις του Πάσχα ήταν ακόμα ελεύθεροι. Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει πληροφορίες πως επίκειται νέα επίθεση, έχει αναρτήσει τις φωτογραφίες των υπόπτων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και κάλεσε οποιονδήποτε με πληροφορίες σχετικά με αυτούς να καλέσει σε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σρι Λάνκα αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να στοχεύουν σε ιερά των Σούφι, σύμφωνα με τους New York Times. Ο σουφισμός, ένας μυστικιστικός κλάδος του Ισλάμ, θεωρείται από ριζοσπαστικές ομάδες ως μορφή αίρεσης.

Tags:
πρεσβεία, Twitter, βομβιστική επίθεση, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK