ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με βάση ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί κατασκοπείας, αρνήθηκαν οι σουηδικές αρχές να του επιτρέψουν την είσοδο στη Βουλή. Τι απαντά ο ίδιος. Τον στηρίζουν δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι.

Απέρριψαν οι σουηδικές αρχές να χορηγήσουν διαπίστευση για είσοδο στη Βουλή της χώρας, στον ρωσικής καταγωγής Σουηδό δημοσιογράφο, Εγκόρ Πουτίλοβ.

Ο δημοσιογράφος, που είναι δραστήριος στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκε ως «κίνδυνος ασφαλείας» και γι' αυτό δεν του χορηγήθηκε διαπίστευση, όπως μετέδωσε σουηδικό ραδιόφωνο.

Ο κοινοβουλευτικός διευθυντής, Ίνγκβαρ Μάτσον εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη γιατί η σουηδική αστυνομία (SÄPO) έχει την υποψία ότι ο Πουτίλοβ «έχει επαφές με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποιεί διαφορετικές ταυτότητες.

Χωρίς διαπίστευση δεν μπορεί κάποιος να εισέλθει στο σουηδικό κοινοβούλιο, που έχει τη δυνατότητα να απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Η SÄPO, δεν σχολιάζει αποφάσεις που σχετίζονται με πολίτες, δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της σουηδικής αστυνομίας, Νίνα Οντερμαλμ Σάι, στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Πουτίλοβ που εργάζεται στο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό δίκτυο Samhällsnytt που δέχεται επικρίσεις για τις δεξιές απόψεις που εκφράζει, έχει δεχθεί πλήθος κατηγοριών, κυρίως ότι είναι Ρώσος κατάσκοπος.

Ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση της Βουλής και διέψευσε τις κατηγορίες λέγοντας ότι βασίζονται σε «ψευδείς πληροφορίες». Επίσης ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή.

Σε άρθρο του στο Samhällsnytt, αναφέρει ότι χαρακτηρίστηκε ως «κίνδυνος ασφαλείας» χωρίς να παρουσιαστούν κάποια απτά στοιχεία «κατά τα δύο χρόνια που διώκομαι με τις γελοίες κατηγορίες περί κατασκοπείας». Είπε πως είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται ένας δημοσιογράφος ως «Ρώσος κατάσκοπος» χωρίς να έχει καταδικαστεί ή να προσκομιστεί οποιαδήποτε στοιχείο.

Πρόσθεσε επίσης, ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια αλλά για να ανακόψουν την άνοδο μέσων ενημέρωσης νέου τύπου. Είπε επίσης, ότι οι κατηγορίες για σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πέρα από «σκόπιμα θολές» αποτελούν ένα μέσο για να δημιουργηθούν πηχυαίοι τίτλοι.

«Ως δημοσιογράφος, έχω συναντήσει εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, για τα ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις μου. Δεν είναι απίθανο ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να εργάζονται με ρωσικές, βρετανικές, αμερικανικές, ισραηλινές ή άλλες μυστικές υπηρεσίες ή και σε όλες αυτές ταυτόχρονα», έγραψε ο Πουτίλοβ.

Χαρακτήρισε την απόφαση ως «προσωπική επίθεση» για να στοχοποιηθεί και να τον αναγκάσει να αποχωρήσει από την δημοσιογραφία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υπόθεση συνιστά επίθεση συνολικά στη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι σκόπιμα διεξάγεται ένας ψυχολογικός πόλεμος για πολιτικούς λόγους προκειμένου για να σιωπήσουν μη αρεστές δημοσιογραφικές φωνές. Δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι τάχθηκαν στο πλευρό του Πουτίλοβ.

Ο δημοσιογράφος ζει στη Σουηδία από το 2000 και ήταν μέλος του Δημοκρατικού Σουηδικού Κόμματος. Πριν ασχοληθεί με τα εναλλακτικά ΜΜΕ, εργαζόταν σε συμβατικά μέσα όπως τα Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet και το Σουηδικό Ραδιόφωνο. Το Εγκόρ Πουτίλοβ είναι ψευδώνυμο.

Σχετικά:

Η Σουηδία στέλνει νέο σκάφος κατασκοπείας στη Βαλτική Θάλασσα
Πόλη στη Σουηδία ζητά συγγνώμη που δεν μετέφρασε πινακίδες στα ασσυριακά
Η Σουηδία έμεινε με άδειους σκελετούς αεροσκαφών αναμένοντας τον «εξολοθρευτή των Sukhoi»
Η Σουηδία απειλεί με κυρώσεις τα κράτη που δεν δέχονται μετανάστες
Αγωνιστικό αυτοκίνητο βγήκε εκτός πίστας και έπεσε πάνω στους θεατές στη Σουηδία
Βουλευτές στη Βρετανία ζητούν την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία αντί για τις ΗΠΑ
Tags:
κατάσκοπος, δημοσιογράφος, διαπίστευση, Βουλή, Ρωσία, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK