08:28 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Αμερικανικά στρατεύματα σε επίδειξη της δυνατότητας ταχύτατης ανάπτυξης συστημάτων Patriot

Άγκυρα: Θα αγοράσουμε τους S-400, είμαστε σε συζητήσεις για τους Patriot

© AP Photo / Czarek Sokolowski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αγοράσει και νέους S-400, εφόσον οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν τη γειτονική χώρα με το σύστημα αεράμυνας Patriot.

Τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά του συστήματος αεράμυνας Patriot PAC-3, παρά τη συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών S-400, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα αγοράσουμε τους Patriot. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζονται, παρότι η Ουάσιγκτον μας έκανε μία προσφορά, κάπως αργά. Την ίδια στιγμή, η θέση μας για τους S-400 είναι ξεκάθαρη» δήλωσε ο Χάμι Ακσόι.

Επανέλαβε δε, την τουρκική θέση ότι οι S-400 δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35, ενώ υπενθύμισε την πρόταση της Άγκυρας για τη συγκρότηση μίας τεχνικής επιτροπής με τις ΗΠΑ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας δεν συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ. 

Κατά τον ίδιο, βέβαια, η Ουάσιγκτον δεν έχει απαντήσει ακόμη στην τουρκική πρόταση.

Οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ακυρώσει την προμήθεια των S-400, με τις πρώτες παραδόσεις να δρομολογούνται για τον Ιούλιο, παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι οι S-400 είναι «μη συμβατοί» με τα επίπεδα αεράμυνας του ΝΑΤΟ και ότι αποτελούν πιθανή απειλή για τα F-35. Στο πλαίσιο αυτό, έχει απειλήσει με «πάγωμα» των πωλήσεων των προηγμένων μαχητικών στην Τουρκία ή με την επιβολή αντιρωσικών στρατιωτικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι Μόσχα και Άγκυρα έχουν δεσμευτεί για μία συμφωνία, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, για την πώληση τεσσάρων συστοιχιών S-400. Η αμερικανική αντιπρόταση είναι κόστους 3,5 δισ. δολαρίων και αφορά το σύστημα Patriot PAC-3s.

Σχετικά:

Τσαβούσογλου στο Sputnik: Ποτέ δεν εξετάσαμε τοποθέτηση των S-400 σε Κατάρ ή Αζερμπαϊτζάν
Τσαβούσογλου: Οι ρωσικοί S-400 δεν συνιστούν απειλή για τα F-35 των ΗΠΑ
Εκπρόσωπος Ερντογάν για S-400: Δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί η θέση μας στο ΝΑΤΟ
Σε αδιέξοδο η διαμάχη ΗΠΑ - Τουρκίας για τους S-400
Αυξάνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400
Τουρκία: Θα αλλάξουμε τις παραμέτρους των S-400 αν οι ΗΠΑ αποδείξουν ότι συνιστούν απειλή
Tags:
πυραυλικό σύστημα, αεράμυνα, S-400, Patriot, Λευκός Οίκος, Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK